Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-малко 89 сa жертвите на пожара в Хаваите

Това е най-смъртоносният горски пожар в САЩ за последните 100 години

13 Авг. 2023
ЕПА БГНЕС
200 сгради са били повредени или унищожени от огъня

Броят на загиналите в опустошителния горски пожар, унищожил историческия град Лахайна на хавайския остров Мауи, достигна 89 души, съобщи губернаторът на щата Джош Грийн. Това го превръща в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век.

"Броят на жертвите ще продължи да расте. Искаме да подготвим хората за това", заяви Грийн.

"Това е невъзможен ден“, каза още губернаторът, цитиран от "Гардиън", след като видя опустошението. По-рано той съобщи, че операциите сега са съсредоточени върху „загубата на живот“. "Пожарът със сигурност е най-лошото природно бедствие, с което Хавай някога се е сблъсквал. Можем само да чакаме и да подкрепяме тези, които са живи. Нашият фокус сега е да съберем отново хората, когато можем, и да им осигурим жилища и здравни грижи, а след това да започне възстановяването", допълни той.

Най-малко два други пожара са горели в Мaуи, но засега не се съобщава за смъртни случаи - в южната част на вулканичния остров и в планинската част във вътрешността. Четвърти пожар имаше и в петък вечерта - северно от изгорелия град Лахайна, но спасителните екипи успяха да го потушат, съобщиха властите.

Щетите в Лахайна се оценяват на около 5,5 млрд. долара. 2200 сгради са били повредени или унищожени от огъня.

Властите обещаха да разследват системата за ранно предупреждение, след като засегнатите от пожара жители повдигнаха въпроса възможно ли е било да се направи повече за защитата на населението преди пламъците да достигнат населените места. Някои бяха принудени да влязат в океана, за да избягат. Сирените на острова, които трябва да известяват при вероятност за природно бедствие, не се включват, а прекъсването на електричеството и предавателите не позволява други форми на известяване.

Ключови думи:

пожар, Хаваи