Медия без
политическа реклама

НАТО ще увери Украйна, че пътят ѝ към членство е необратим

Главчев пристигна във Вашингтон за срещата на алианса

09 Юли 2024Обновена
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев преди да отлетят за Вашингтон
БГНЕС
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев преди да отлетят за Вашингтон

Пътят на Украйна към НАТО е "необратим", пише в проекта на съвместното комюнике, което ще бъде прието в края на започналата днес среща на високо равнище на НАТО във Вашингтон, съобщи CNN.

Колко силна гаранция да се предостави на Украйна за бъдещото ѝ членство в НАТО беше ключов въпрос на дебати между 32-те членки на алианса преди срещата. Проектът може да претърпи промени преди окончателния вариант, но наличието на думата "необратим" ще бъде значителен сигнал за Киев и Москва, тъй като войната в Украйна продължава без признаци за край.

Белият дом подкрепя използването на думата в окончателното комюнике, стига документът да потвърждава също, че работата на Украйна по демократичните реформи трябва да продължи. 

Въпреки че много европейци подчертаха необходимостта от силна формулировка относно евентуалното бъдеще на Украйна в алианса, официални представители на САЩ и Германия предложиха да се говори за "мост" към членството на Украйна в НАТО.

Официалните лица обаче също така подчертаха значението на "осезаеми мерки", по думите на европейски дипломат, в подкрепа на продължаващата борба на Киев срещу Русия. Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент, заяви на събитие в понеделник, че не става въпрос само за езика, а за действителното приближаване на Украйна към НАТО.

Високопоставен служител на американската администрация заяви в петък, че алиансът ще направи "значителни нови съобщения за това как увеличаваме военната, политическата и финансовата подкрепа на НАТО за Украйна" като част от "прехода на Киев към НАТО".

"С право се обръща значително внимание на това какво ще кажат съюзниците за пътя на Украйна към членство в декларацията от срещата на върха. Езикът ще бъде ясен и категоричен. Той ще признае жизненоважните текущи усилия на Украйна за реформи и ще демонстрира съюзническата подкрепа за Украйна по пътя ѝ към членство в НАТО", заяви на брифинг в понеделник Майкъл Карпентър, старши съветник за Европа в Съвета за национална сигурност.

Висш служител на администрацията заяви в петък, че това, което "са описали по отношение на прехода към членството и резултатите, които НАТО ще представи за Украйна, е доста съществено".

Служебният премиер на България Димитър Главчев пристигна във Вашингтон, за да участва в тридневната среща на върха на НАТО.

Основни теми на срещата ще бъдат подкрепата за Украйна, подсилването на отбраната на алианса, включително на източния му фланг, и укрепването на отбранителната промишленост на държавите от алианса.

Официалната българска делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде водена от служебния министър-председател и министър на външните работи Главчев. Тя включва още служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебния заместник-министър на външните работи Мария Ангелиева, служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева и служебния заместник-министър на отбраната Аделина Николова.

Президентът Румен Радев изненадващо отказа да оглави делегацията, за което се бореше седмици наред. Мотивът му - не е съгласен с част от позициите, които са приети от Министерски съвет, и които той, ако отиде, трябва да защитава.

Вчерашната атака на президента Румен Радев, който обяви позицията на служебното правителство за Украйна за "неадекватна и безгръбначна", днес предизвика ответ. Не искам да коментирам думите на президента.

Байдън: Ще има нови мерки за укрепване на украинската ПВО

Съединените щати и съюзниците им от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на украинската военновъздушна отбрана, каза американският президент Джо Байдън. Изказването му дойде след след последните руски удари в Украйна, включително срещу основната детска болница в Киев, които той определи като "ужасяващо припомняне за бруталността на Русия".

Русия порази вчера посред бял ден лечебното заведение в столицата Киев, както и удари други градове на територията на Украйна. Загиналите са най-малко 37, а ранените са над 170, обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес. Нападението е най-смъртоносното за последните няколко месеца, припомня Ройтерс. Днес в Украйна е обявен ден на траур за жертвите на атаките.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?