Quantcast
НАТО няма да воюва с Русия заради Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

НАТО няма да воюва с Русия заради Украйна

Москва предупреди алианса да не пресича „червената линия“
7 032
 nato.int
Йенс Столтенберг

НАТО няма да защити Украйна, ако бъде нападната от Русия, но отправи строго предупреждение към Кремъл, че ще плати висока цена, предадоха световните агенции.

"Важно е да се прави разлика между съюзниците на НАТО и партньора Украйна. Натовските съюзници имат гаранции за колективна сигурност (съгласно чл. 5. на Вашингтонския договор - б.р.) и ние ще ги защитаваме и закриляме. Украйна е партньор, високоценен партньор", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на двудневна среща на външните министри от алианса в Рига, която продължава и днес. В нея участва и българският министър на външните рабооти Светлан Стоев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова НАТО да подготви пакет от икономически санкции срещу Русия и да засили военното си сътрудничество с Киев, за да охлади агресивните намерения на Русия. "Убедени сме, че ако обединим нашите усилия, ако действаме по един координиран начин, ние можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сценарий, който би представлявала една военна операция", каза Кулеба.

За да избегне напразни очаквания, Столтенберг повтори: "Трябва да разбираме разликата между съюзниците на НАТО Латвия и другите балтийски републики, а също Полша и Румъния, в сравнение с високоценения партньор Украйна. Даваме подкрепа на Украйна ..., за съюзниците на НАТО имаме гаранции за сигурност, чл. 5".

Той даде да се разбере, че спрямо Русия могат да бъдат приложени допълнителни икономически санкции и да бъде засилено военното присъствие на НАТО в източна посока. "Показахме нашата способност да налагаме санкции, икономически и политически действия. Също така през годините засилихме военното си присъствие в този район", каза Столтенберг. "Ще има тежки икономически, финансови и политически санкции."

В латвийската столица Рига държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Западът е нащрек за ''все по-войнствената реторика'' и ''необичайните'' действия на Русия.

Русия обяви днес, че е започнала редовни зимни военни учения в своя Южен военен окръг, който граничи отчасти с Украйна. Според съобщението на руското Министерство на отбраната около 10 хиляди войници са предислоцирани в района на маневрите, които ще обхванат също анексирания Крим и територии край отцепилите се "народни републики" в Източна Украйна. Зимните учения с участието на моторизирани пехотни части ще се състоят на над 30 полигона , казаха още от министерството.
Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на засилената активност на руски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези твърдения и заявява, че има правото да мести войските си на своя територия.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ КРЕМЪЛ

Владимир Путин предупреди страните от НАТО, че разполагането на оръжия или войници в Украйна ще пресече ''червената линия'' за Русия и ще предизвика отговор, включително потенциално разполагане на руски ракети, насочени към Европа, писа в. ''Гаридън''. 

''Попитахте къде са червените линии на Украйна? Те са преди всичко в създаването на заплахи за нас, които биха могли да дойдат от Украйна", каза Путин по време на инвестиционен форум в Москва. Той предупреди срещу разполагането в Украйна на системи за противоракетна отбрана, подобни на тези в Румъния и Полша. Путин заяви, че те биха могли да послужат като прикритие за разполагане на офанзивни оръжия като ракети ''Томахоук'', способни да достигнат Москва за минути.
''Ще се наложи да отвърнем с подобна заплаха към тези, които ни заплашват'', каза той, предупреждавайки, че Русия може да разположи хиперзвукови ракети. 

Беларус заплаши да се присъедини към Русия, ако избухне война с Украйна. Минск обяви в понеделник, че ще проведе съвместни военни учения с Русия по южните граници на Беларус.  Президентът на страната Александър Лукашенко каза, че Беларус може да приеме руски ядрени ракети, ако западните страни предприемат подобно действие.

''Сега'' припомня:

 

Още

Байдън очаква Путин да предприеме действия в Украйна

20.01.2022

Обновена

1504
Германия може да спре „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна

18.01.2022

3259
Грушко: България е върху костите на руски войници и не е заплашена

17.01.2022

22722