Медия без
политическа реклама

НАТО и Русия се скараха и за ядрените ракети в Европа

15 Дек. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Русия и НАТО се скараха и спориха задочно и за ядрените ракети в Европа.

Първо, Москва обяви, че може да бъде принудена да разположи ядрени ракети със среден обсег в Европа в отговор на плановете на НАТО да направи същото. Предупреждението дойде от зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков в интервю за РИА Новости. Той обяви, че опасността от нова оръжейна надпревара на континента, на фона на напрежението между Изтока и Запада, е безпрецедентна от края на Студената война преди три десетилетия.

Рябков каза, че Русия ще бъде принудена да действа, ако Западът откаже да се присъедини към нея в мораториума върху ядрените сили със среден обсег в Европа - част от пакет от гаранции за сигурност, които тя търси като цена за успокояване на кризата около Украйна.

Липсата на напредък към политическо и дипломатическо решение би накарала Русия да отговори по военен начин с военни технологии, каза Рябков пред руската агенция РИА Новости. „Тоест ще има конфронтация, това ще бъде следващият кръг“, каза той, имайки предвид потенциалното разполагане на руските ракети.

В същото време НАТО отхвърли предложението на Москва за налагане на мораториум върху разполагането на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг определи в сряда предложението като неработещо и подчерта, че НАТО не подготвя разполагане на нови ракети в Европа с възможност за носене на ядрени бойни глави.

"В продължение на много години имахме забрана за всички оръжия със среден обсег. Сега обаче видяхме разпадането на този договор, защото Русия го наруши, като разположи нови ракети със среден обсег, способни да носят ядрени бойни глави, в Европа. Те го правиха в продължение на много години и това доведе до разпадането на договора за забрана на всички оръжия със среден обсег", заяви Столтенберг.

Ядрените оръжия със среден обсег - тези с обсег от 500 до 5 500 км, бяха забранени в Европа съгласно договор от 1987 г. между тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън в това, което тогава беше приветствано като значително облекчаване на напрежението от Студената война. До 1991 г. двете страни вече бяха унищожили близо 2700 от тях.

Вашингтон се оттегли от пакта през 2019 г., след като години наред се оплакваше от предполагаеми нарушения, свързани с разработването от Русия на крилати ракети за наземно изстрелване, които Москва нарича 9M729.

Ако в НАТО са прави, че Русия вече е разположила тази система в европейската част на страната, западно от Уралските планини, тогава заплахата на Рябков е напразна, твърдят експерти. Но ако твърденията на Русия са верни, то тогава предупреждението на Москва е „последният сигнал към НАТО, че трябва да започне преговори с Русия за споразумение за замразяване на оръжейната надпревара“. „Ако НАТО се придържа към позицията да не преговаря за сделка, тогава със сигурност ще видим как Русия разполага тези ракети на самата си западна граница“, добавят експертите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата