Медия без
политическа реклама

НАТО и Г-7 засилват натиска над Русия

07 Апр. 2022
Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

НАТО ще увеличи натиска над Русия, като засили сътрудничеството си с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион и ще разшири подкрепата си за Украйна, Грузия и Босна и Херцеговина да укрепят своите отбранителни способности. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след днешната среща на Алианса, предаде БГНЕС.

Помощ на Грузия ще бъде предоставена в области като ситуационна осведоменост, комуникационна сигурност и киберпространство. За Босна и Херцеговина ще бъде разработен пакет за подкрепа, който ще засили отбранителния потенциал на страната. НАТО снабдява Украйна с широк спектър от оръжия, без да ги разделя на отбранителни и нападателни, каза още генералният секретар.

Столтенберг коментира още отказа на Китай да осъди операцията на Русия в Украйна. "Виждаме нежеланието на Китай да осъди руската агресия. Това е сериозно предизвикателство за всички нас, ние ще се сплотим, за да защитим нашите ценности", каза той.

„Всички военни престъпления в Украйна трябва да бъдат разследвани“, заяви генералният секретар на НАТО. Той заяви, че не знае нищо за убийството на руски военнопленници в Украйна и "не може да коментира конкретно този инцидент".

Страните от Групата на седемте (Г-7) също обявиха, че ще засилят натиска върху Русия, включително чрез налагането на допълнителни санкции срещу руски държавни структури, които са основният двигател на руската икономика.

Лидерите на Г-7 заявиха след днешната си среща, че ще забранят всички инвестиции в Русия, включително в енергийния сектор, и ще разширят ограниченията за износ и внос. "Забраняваме нови инвестиции в ключови сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да разширим забраните, свързани с износа на модерни стоки и специализирани услуги, важни за сигурността, държавните структури и икономиката на Русия. Ще затегнем и ограниченията върху вноса на редица стоки, които са изгодни за Русия“.

Лидерите на Г-7 заявиха, че ще продължават да изключват руските банки от световната финансова система. "Вече значително влошихме състоянието на финансовата система на Русия, като се насочихме към трансакции с активи на Централната банка и няколко други финансови институции", се казва в изявлението.

Страните от Г-7 възнамеряват да ускорят плановете си за намаляване на зависимостта от руския петрол и въглища и ще наложат допълнителни санкции срещу руския отбранително-промишлен комплекс. Те ще засилят съвместните мерки за наблюдение на спазването на санкциите, включително чрез предотвратяване на заобикалянето и избягването на ограниченията.

В документа се отбелязва, че държавите от Г-7 ще продължат и засилят кампанията срещу елитите и членовете на техните семейства, които подкрепят руския президент Владимир Путин.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАТО, Г-7, санкции, Русия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?