Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наследникът на канцлерката Меркел е Олаф Шолц

Зелената Аналена Бербок ще е новият външен министър на ФРГ

24 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС
Коалиционните партньори обявиха на пресконференция постигнатото споразумение за ново правителство на Германия. Олаф Шолц е вторият отляво надясно, а вдясно от него е Аналена Бербок

Трипартийната "светофарна коалиция" (по цветовете на съставните партии) сключи днес споразумение за ново правителство на Германия. 63-годишният Олаф Шолц от Социалдемократическата партия (СДП) ще оглави кабинета, в който ще влязат също представители на Зелените и Свободните демократи (СвДП). Мотото на новия кабинет е "Свобода, справедливост и устойчивост". 

Социалдемократите застават начело на страната за първи път от 16 години. Те преговаряха с другите две партии от 28 септември, за да постигнат коалиционно споразумение.

Германия ще възстанови конституционно установения лимит на дълга от 2023 г., се казва в документа. "От 2023 г. ще се придържаме към изискванията на дълговата спирачка", заявиха трите партии в пакта. Спирачката, която ограничава годишното вземане на заеми, беше отменена през 2020 г., за да се справи страната с икономическите последици от пандемията.

Трите партии планират да се откажат от въглищата до 2030 г., осем години по-рано от предишния ангражимент на Берлин. Те се стремят да "ускорят поетапното премахване на въглищата до 2030 г. в идеалния случай и да оставят зад гърба си технологията на двигателите с вътрешно горене", се казва в документа, като се добавя, че ще се стремят и към въглеродна неутралност до 2045 г.

Кандидатът за канцлер на Зелените Аналена Бербок ще бъде министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще бъде вицеканцлер. Кристиан Линднер, който ръководи СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи. Освен канцлера Олаф Шолц СДП има още седем министри, на Зелените са отредени пет министерства, а на СвДП - четири. Министерството на транспорта изненадващо не отива при Зелените, а при СвДП. Министър ще бъде Волкер Висинг, който преди това беше генерален секретар на партията си.

Волфганг Шмид (СДП ), който придружава Шолц през почти цялата му политическа кариера, ще бъде началник на кабинета на канцлера с ранг на министър. Шмид е бил ръководител на офиса на Шолц още когато той е бил генерален секретар на СДП от 2002 до 2005 г. По-късно той последва Шолц във Федералното министерство на труда. През последните три години Шмид, който досега не е познат на широката общественост, е държавен секретар във федералното Министерство на финансите.

СДП и СвДП ще свикат партийни конференции, за да одобрят коалиционното споразумение, а Зелените ще поискат от членовете си да го гласуват. Ако бъде одобрено, новото правителство ще положи клетва пред Бундестага в началото на декември.

Бъдещото правителство на Германия ще инвестира един милиард евро в бонуси за здравните работници на предните линии на пандемията. Трите партии планират да легализират употребата на канабис за развлечение, се казва в коалиционното споразумение. "Ще въведем контролирано разпространение на канабис за възрастни с цел консумация в лицензирани магазини", се казва в документа. "По този начин ще се контролира качеството, ще се предотврати разпространението на вредни вещества и ще се гарантира защитата на непълнолетните."

Партиите са се споразумели, наред с другото, по следните точки:

- минималната работна заплата ще се увеличи на 12 евро на час, но данъците няма да се вдигат

- възрастта за право на глас ще слезе на 16 г.

- със "Съюз за достъпни жилища" и  Министерство на строителството СДП, СвДП и Зелените искат да създадат 400 000 нови жилища годишно, една четвърт от които да бъдат финансирани с публични средства.

- спирането на растежа на наемите ще бъде удължено заради пандемията, а след това ще се допуска наемите да растат най-много с 11% за три години за едни и същи наематели, вместо досегашните 15 процента.

- освен това коалицията иска да обяви „дигитално събуждане“. Услугите на държавата трябва да се цифровизират, стандартизират и дебюрократизират.

Бъдещата управляваща коалиция в Германия се ангажира да отделя 2% от БВП за отбрана.

Шолц, който е министър на финансите и вицеканцлер на Меркел от 2018 г., заяви, че сътрудничеството на Германия с Франция и Съединените щати е стълб на германската външна политика. Очаква се той да бъде избран за канцлер през седмицата от 6 до 12 декември. Според съобщения в медиите изборът на Олаф Шолц за канцлер трябва да се състои най-късно на 8 декември. Най-ранната възможна дата е 6 декември.

Ако това действително се случи, служебният канцлер Ангела Меркел ще пропусне да отбележи рекорд на поста. Нейният предшественик Хелмут Кол, който я въвежда в голямата политика, заема поста 5869 дни. Меркел би могла да го изпревари на 17 декември. Но ако планът на коалицията се осъществи, на Меркел няма да ѝ достигнат девет дни. 

Трите партии искат да подпишат коалиционното споразумение още тази седмица. После то трябва да бъде одобрено на съответните партийни форуми.

Социалдемократите и либералите ще се произнесат на конгреси в началото на идния месец, а Зелените ще проведат допитване до членовете си.

НА ПРОЩАВАНЕ

На последното заседание на настоящия кабинет бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц подари на Ангела Меркел храст дрян в саксия, който да отглежда вкъщи, съобщи „Билд“, цитиран от БГНЕС.

Латинското наименование на растението е Cornus controversa. Както отбелязва вестникът, подаръкът съвсем не е случаен. Храстът ражда черни плодове (цвят, символизиращ Християндемократическия съюз). Освен това почвата, в която расте, трябва да е много влажна, което на немски се описва с думата sauer. Това е фамилията на съпруга на Ангела Меркел - Йоахим Зауер.

Членовете на германското правителство аплодираха връчването на подаръка.

Още по темата