Quantcast
На изпроводяк Меркел призова Германия да толерира различията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

На изпроводяк Меркел призова Германия да толерира различията

1 679
 ЕПА/БГНЕС

Политическите лидери в Германия трябва да преодолеят различията помежду си, но също така и да бъдат отворени за различията в обществото. Такова послание отправи канцлерът Ангела Меркел в може би последната си тържествена реч начело на Федералната република.

Напускащата поста след 16-годишно управление Меркел говори в Хале по случай 31-вата годишнина от обединението на ФРГ и ГДР на 3 октомври 1990 г. Също днес започнаха и официалните разговори за избор на неин наследник след вота миналата седмица.

"Може в бъдеще да спорим как точно, но знаем, че отговорът е в нашите ръце. Че трябва да се изслушваме и да говорим един с друг. Че имаме различия, но преди всичко общи неща. Бъдете готови за нови срещи, бъдете любопитни към другите. Разказвайте собствените си истории и толерирайте различията. Това е урокът от 31 години германско единство", заяви Меркел.

Посланието беше отправено към политиците, които започнаха преговори за съставяне на следващото правителство. На изборите миналата неделя спечелиха коалиционните партньори на Меркел - социалдемократите (СПД). Партията на кандидата Олаф Шолц събра с 25,7% подкрепа, а съюзът на Меркел ХДС/ХСС се срина до най-ниското за всички времена ниво от 24,1% под ръководството на понасящия много критики Армин Лаше.

Двете партии започват в неделя преговори със Зелените и либералната СвДП, с които трябва да постигнат споразумение, за да вземе някоя от тях канцлерския пост.

"Понякога приемаме демократичните си постижения твърде леко - каза още Меркел в речта си в Хале и поиска от обществеността да "отхвърли радикализацията", визирайки неонацисткото нападение срещу синагога в града преди две години. - Разнообразието и различието не са заплаха за обществото."

Още

Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

682
ИТН ще се явят сами на изборите

06.08.2022

3707
ДБ иска дългосрочно обединение с "Промяната"

06.08.2022

2538