Медия без
политическа реклама

Мъртвородено правителство положи клетва в Полша

Президентът Анджей Дуда отложи с две седмици погребването на властта на ПиС

28 Ноем. 2023
Президентът Анджей Дуда (в средата) се снима с Матеуш Моравецки (вдясно от него) и проектоправителството му, в което повече от половината са жени.
ПАП/БТА
Президентът Анджей Дуда (в средата) се снима с Матеуш Моравецки (вдясно от него) и проектоправителството му, в което повече от половината са жени.

Новото правителство на полския премиер Матеуш Моравецки положи клетва пред президента на Полша Анджей Дуда и ще има две седмици, за да получи вот на доверие в парламента, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

На 13 ноември Дуда прие оставката на предишното правителство, също оглавявано от Моравецки, след парламентарните избори през октомври. Впоследствие той натовари Моравецки със задачата да състави следващото правителство, тъй като неговата партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели най-много гласове на вота, въпреки че загуби парламентарното си мнозинство.

Моравецки трябва да спечели вот на доверие в Сейма, долната камара на парламента, за предложеното от него правителство. Ако не успее, Сеймът ще може да гласува за свой кандидат за министър-председател. Доналд Туск, лидер на центристката партия "Гражданска платформа", е кандидатът за министър-председател на коалиция от три опозиционни групировки, които също се стремят да съставят следващото правителство.

Малко вероятно е Моравецки да получи подкрепа в доминирания от опозицията парламент. Критици от трите опозиционни партии, които се съгласиха да съставят правителство, обвиниха президента, който е свързан с управляващата партия "Право и справедливост", че удължава предаването на властта на опозицията, за да спечели време за ПиС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, правителство