Медия без
политическа реклама

Меркел си посипа главата с пепел и отмени локдауна за 1 април

Правителството тегли 240 млрд. евро заем

24 Март 2021Обновена
EPA/BGNES

"Поемам цялата отговорност, това беше моя грешка". С тези дума канцлерката Меркел отмени строгия локдаун, който въведе предния ден, съобщи "Билд". Според предишното решение в Германия трябваше да спре да работи всичко от Велики Четвъртък - 1 април, до Великден включително. Щеше да има изключение само за хранителните магазини, и то само на 3 април. Пътуванията, ваканциите в чужбина, църковните служби с миряни продължават да са забранени. Позволява се гостуване при близки, но само ако възрастните са до петима. Сега се отменя затварянето от 1 април, който е работен ден, а след това следват традиционните почивни за Великден. Очакваше се милиони купувачи да залеят супермаркетите заради дългото затваряне. Оказа се, че и юридически не може да бъде уредено толкова лесно работният ден да стане неработен. 

От 8 март там отвориха и други магазини освен хранителните, но работят при строги правила за дистанция, на някои места посещението става с предварително онлайн записване. Заведенията продължават да не работят. 

Засега не са отменени мерките, които трябва да продължат до 18 април. След решението за тежкия локдаун, продиктуван от страха от тежка трета вълна на пандемията, в Германия се надигна вълна от недоволство. Най-разтревожен беше бизнесът. Това принуди канцлерката да направи ново заседание с премиерите на провинциите. Резултатът е, че затварянето беше отменено.

"Като си удряш главата в стена, резултатът е само един - печели стената. Това разбрах.", заяви Меркел на кратка пресконференция. Тя помоли гражданите за извинение. "За да бъде съвсем ясно - идеята за великденски локдаун беше продиктувана от най-добри намерения. Ние наистина трябва да успеем да спрем третата вълна. Но въпреки хубавата идея стана ясно, че за толкова кратко време не еможе да бъде реализирана", заяви канцелкарката. Германското правителство се разтревожи, когато въпреки тримесечното затваряне от Коледа досега, заразените отново започнаха да се увеличават. Преобладава британската мутация на вируса, която е по-заразна и по-смъртоносна. В момента Германия отчита 101 заразени на 100 000. В България са близо 600 на 100 000.

Днес германското правителство одобри рекорден заем в рамките на тази година, съобщи финансовото министерство, в опит да преодолее икономическия удар от пандемията от коронавирус.

В рамките на бюджетните корекции, подписани днес от кабинета на канцлера Ангела Меркел, най-голямата икономика в Европа ще заеме общо 240,2 милиарда евро през 2021 г., с една трета повече от първоначално планираното.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?