Медия без
политическа реклама

Меркел е премълчала газовия шантаж на Путин

08 Юни 2024
 Меркел и Путин през август 2021 г. в Москва
EPA/БГНЕС архив
Меркел и Путин през август 2021 г. в Москва

През есента на 2021 г. Русия остави Германия с полупразни газохранилища, а цените на газа скочиха неимоверно, но последното правителство на Меркел упорито е игнорирало заплахата, сочат разсекретени документи, съобщи "Дойче веле", който обобщава публикации в германските медии. 

"Кризата с цените на газа завари Германия неподготвена. При това в Берлин още преди нападението на Русия срещу Украйна са подозирали, че Кремъл манипулира газовия пазар. Но правителството така и не е предприело нищо". Това пише икономическият вестник „Ханделсблат“, посочвайки, че в последните си месеци на канцлерския пост Ангела Меркел упорито е мълчала във връзка с нарастващия дефицит на природен газ в страната, чийто основен доставчик през годините на нейното управление става Русия в лицето на „Газпром“. Статията е със заглавие „Канцлерката е криела информация за тактиката на Путиновия шантаж“.

Тази публикация се основава на донякъде известни факти, които сега са събрани в едно, а донякъде и на разсекретени документи, предоставени на германските медии от Министерството на енергетиката по решение на съда.

Меркел и Шолц – лобисти за "Северен поток-2"

След анализ на хиляди страници от разсекретената съдебна преписка вестник „Зюддойче Цайтунг“ написа, че в продължение на седем години две германски коалиционни правителства са лобирали за строителството на руския газопровод „Северен поток-2“, като официално той е бил представян като „чисто търговски проект“. Изводите от това журналистическо разследване гласят, че Меркел (като председателка на ХДС) и Шолц (като председател на Социалдемократическата партия) упорито са се борили за „Северен поток-2“.

„Ханделсблат“ разглежда и темата за подземните газохранилища. Германските подземни газохранилища са най-големите в ЕС, а част от тях през 2015 година коалиционното правителство на Ангела Меркел е предоставило на „Газпром“.

Как Меркел се е опитвала да брани „Газпром“

„Ханделсблат“ припомня последното служебно пътуване на Меркел на среща на върха на ЕС в Словения, когато изборите в Германия вече са минали и предстои канцлерският пост да бъде зает от Олаф Шолц. На пресконференцията си в Словения през октомври 2021 година на Ангела Меркел е зададен въпрос от журналист на „Ханделсблат“ за тревожните съобщения, че в навечерието на зимата германските подземни газохранилища не са достатъчно запълнени, а газът много поскъпва. Меркел отговаря, че не бива да се търсят прости обяснения за цените на газа. "Русия изнася газ по конкретни заявки - пояснява тя - и допълва, че по нейна информация няма заявки, на които Русия би отговорила с отказ".

Според Меркел въпросът, който би трябвало да бъде зададен, гласи: „Поръчва ли се достатъчно или високите моментни цени вероятно са причина да не се поръчва толкова много“. „Ханделсблат“ е на мнение, че по този начин бившата канцлерка се е опитвала да освободи „Газпром“ от отговорност. Изданието пише следното: „Това, за което Меркел е мълчала, е, че към този момент федералното правителство отдавна е подозирало, че Русия умишлено съкращава доставките на газ за Европа“.

Сред разсекретените документи е и служебна записка на чиновник от германското Министерство на икономиката от август 2021 година, която съдържа предположението, че заради предстоящото завършване на „Северен поток-2“ Русия свива износа за Северозападна Европа, за да „окаже натиск за предсрочното пускане на газопровода в експлоатация“. Казано е, че създавайки недостиг на газ, Русия може да се опита да изнуди германските власти „фактически да пуснат газопровода“ преди завършването на неговата сертификация.

В Берлин са продължавали да вярват на Путин

Авторът на служебната записка обръща внимание на факта, че газохранилищата в Германия, които са собственост на „Газпром“, не са добре запълнени. Тогавашният министър на икономиката Петер Алтмайер, до когото е била адресирана записката, още същия месец предава информацията и на канцлерката, и на цялото правителство.

Но в Берлин продължават да вярват на руската страна, която се оправдава с различни причини – ту пожар на едно от находищата, ту необходимост да запълни най-напред собствените си газохранилища. Още повече, че в края на октомври самият Путин уверява, че европейските газохранилища скоро ще бъдат запълнени.

В резултат от всичко това през декември 2021 година, когато на власт идва новият министър на икономиката Роберт Хабек, газохранилищата са запълнени едва на 59 процента, а обещаните от „Газпром“ доставки за октомври и ноември така и не пристигат.

Новият закон за газохранилищата променя ситуацията

„Ханделсблат“ отбелязва, че полупразните газохранилища в началото на отоплителния сезон са можели да бъдат избегнати, ако Германия е имала закон, регламентиращ определено необходимо ниво на запълването им в навечерието на зимата. Правителството на Меркел обаче постоянно е отказвало да предприеме подобна мярка.

Следващият кабинет под ръководството на Олаф Шолц приема такъв закон през пролетта на 2022 година и макар че на 31 август „Газпром“ окончателно прекратява доставките за Германия, а цените достигат безпрецедентно високо ниво, Федералната република посреща следващата зима с максимално запълнени газохранилища.

„Подходът към въпроса за газохранилищата свидетелства и за още един провал на оглавяваното от ХДС правителство в отношенията му с Русия“, пише „Ханделсблат“. Според вестника другите провали са политическата поддръжка за строителството на „Северен поток-2“, както и одобрението в последния ден на кабинета „Меркел“ на доклад за енергийната сигурност на Германия, който фактически отваря пътя за сертифициране на газопровода.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата