Медия без
политическа реклама

Мега богати дарители дадоха за кампанията на Тръмп 50 млн. долара

02 Май 2024
ЕПА/БГНЕС

Няколко мега-богати дарители се превърнаха в ключови поддръжници на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, като общо дадоха над 50 милиона долара в подкрепа на кандидатурата му срещу опонента му от Демократическата партия Джо Байдън. След като дребните дарения за Тръмп започнаха да намаляват, а някои големи републикански благодетели го пренебрегнаха, група видни богати американци станаха ключови фигури за финансирането на кандидатурата му, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. 

Ето кои са петима от топ дарителите, сред които и една семейна двойка, които подкрепят Тръмп, въз основа на анализ на Ройтерс на данните за финансирането на кампаниите на Федералната избирателна комисия.

Тимъти Мелън

Тимъти Мелън, 81-годишен наследник на базираното в Питсбърг банкерско семейство Мелън, e дарил на политическия комитет на Тръмп, известен като „МАГА“, най-малко 16,5 милиона долара от 2022 г. насам. Той също така е дал най-малко 20 млн. долара на политическия комитет, подкрепящ Тръмп и наречен „Действие за Америка на първо място“ (America First Action), по време на президентските избори през 2020 г.

Мелън, който живее в уединение в Уайоминг и е заснеман изключително рядко, е любител пилот, който е основал и ръководи транспортни компании. „Форбс“ оценява богатството на семейство Мелън на 14,1 млрд. долара.

Той освен това е и най-големият дарител, подкрепящ независимата президентска кандидатура на Робърт Ф. Кенеди-младши, като е дал на политическия му комитет „Американски ценности“ най-малко 20 млн. долара.

Проучванията показват, че присъствието на Кенеди в бюлетината може да прелее гласове към него както от Байдън, така и от Тръмп при гласуването на 5 ноември.

Мелън също така е правил дарения за редица антиимиграционни мерки и е бил основен спонсор на ръководения от Тексас фонд за изграждане на стена по южната граница с Мексико.

Усилията на Ройтерс да се свърже с Мелън чрез издател и семейната фондация, която преди ръководеше, останаха неуспешни.

Исак и Лаура Пърлмътър

Исак „Айк“ Пърлмътър, бившият председател на „Марвъл Ентъртеймънт“, и неговата съпруга Лаура Пърлмътър, са дарили над 10 милиона долара в този изборен цикъл на новия фонд за набиране на средства за кандидатурата на Тръмп – „Право за Америка“. Пърлмътър е редовен гост в резиденцията на бившия президент  - „Мар а Лаго“ във Флорида и е дългогодишен спонсор на кампаниите му. Семейство Пърлмътър са дарили най-малко 21 милиона долара на „Действие за Америка на първо място“ през 2021 г.

Миналата година компанията „Уолт Дисни“ уволни Пърлмътър като ръководител на „Марвъл Енетъртеймънт“, малко подразделение в компанията, отговорно за издаването на книги с комикси и някои потребителски продукти, като част от съкращаване на разходите в компанията.

Роденият в Израел Пърлмътър, за когото „Форбс“ пише, че е на 81 г. и има богатство от 4,4,млрд. долара, е известен със строго пазения си от публичност личен живот и рядко е заснеман от медиите.

Жена му Лаура, която също страни от медиите, е директор във фондация „Исак и Лаура Пърлмътър“, която съобщава, че се занимава със здравни грижи и обществени инициативи.

В кратък телефонен разговор адвокатът на Исак Пърлмътър -  Джон Турицин, каза, че няма да говори пред медиите и прекъсна комуникацията.

Линда Макмахън

Бившата професионална състезателка по борба Линда Макмахън, която е дългогодишна дарителка на Тръмп и оглави Администрацията за малкия бизнес по време на управлението му, е дарила над 10 милиона долара на „МАГА“ в този изборен цикъл. Освен това Макмахън е дала над 15 милиона долара през 2019 и 2020 г. на комитета „Действие за Америка на първо място“, на който тя беше председател по  време на изборите през 2020 г.

До 2009 г. тя управляваше „Уърлд Ристлинг Ентъртеймънт“ заедно със съпруга си Винс Макмахън, който купи компанията от баща си през 80-те години. По-рано тази година Винс Макмахън напусна създадените от самия него гигант в областта на борбата „ТКО Груп“ и дъщерното му дружество „Дабл Ю Дабъл Ю И“, след като срещу него беше заведено дело, обвиняващо го в сексуално насилие и трафик (на жени), които той отрича. „Форбс“ оценява нетния му капитал на около 2,7 милиарда долара.

Линда Макмахън, 75 г., два пъти неуспешно участва в надпреварата за място в американския сенат от щата Кънектикът. Сега тя е председателка на протръмписткия мозъчен тръст Институт за политика „Америка на първо място” (ИПАПМ)  във Вашингтон, който твърди, че се застъпва за „свободното предприемачество, националното величие, американското военно превъзходство… и първостепенността на американските работници, семейства и общности“.

Робърт Бигълоу

Магнатът в областта на бюджетните хотели от Невада Робърт Бигълоу, 79 г., е дарил на „МАГА“ над 9 милиона долара в този изборен цикъл. През януари Бигълоу каза пред Ройтерс, че е обещал да даде в подкрепа на Тръмп обща сума от 20 милиона долара.

Бигълоу, който силно се интересува от НЛО и Космоса и финансира различни изследователски проекти, е вечерял с Тръмп в “Mар а Лаго”.

Той каза, че е дарил 1 млн. долара за фондовете на бившия президент.

През 2011 г. „Форбс“ оцени холдингите за недвижими имоти на Бигълоу на стойност около 700 милиона долара.

Патриша Дъган

Патриша Дъган, основна дарителка на Сциентоложката църква, е дала на „МАГА“ над 5 милиона долара в този изборен цикъл. Бившият ѝ съпруг Робърт Дъган е инвеститор и предприемач, чието състояние се подобри благодарение на продажбата през 2015 г. на производителя на лекарства за рак „Фармасайкликс“ (Pharmacyclics) на „Абиви“ (AbbVie) за 21 милиона долара. „Форбс“ оценява нетния му капитал на 3,3 милиарда долара.

Семейство Дъган, които се срещат в Университета в Калифорния в Санта Барбара и имат осем деца, се разведоха през 2017 г. Всеки от тях дари по 4 милиона долара на „Действие за Америка на първо място“ през 2020 г.

Личният сайт на Патриша Дъган я описва като творец със страст към изкуството от стъкло. Тя живее в Клиъруотър, Флорида.

Последвайте ни и в google news бутон