Медия без
политическа реклама

Макрон търси в Алжир газ въпреки болезненото минало

26 Авг. 2022
Макрон се постара да покаже пред фотографите дружелюбност към алжирския президент Тебун
ЕПА/БГНЕС
Макрон се постара да покаже пред фотографите дружелюбност към алжирския президент Тебун

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че Франция и Алжир трябва да преодолеят "болезнената" си обща история и да гледат към бъдещето. В началото на тридневното си посещение в бившата френска колония, започнало вчера, той заяви след срещата си с алжирския президент Абделмаджид Тебун: "Имаме сложно, болезнено общо минало. И то понякога ни пречи да гледаме в бъдещето", заяви Макрон, цитиран от агенция Ройтерс и БТА.

Травмата от френското колониално управление в Алжир и горчивата война за независимост, която доведе до неговия край през 1962 г., преследва отношенията между двете страни от десетилетия и изигра роля в дипломатическия спор, който избухна между двете страни миналата година, отбелязва агенцията.

Застанал редом с Макрон пред двореца, в който двамата се срещнаха, Тебун заяви: "Надяваме се, че посещението ще открие нови перспективи за партньорство и сътрудничество с Франция".

Връзките с Алжир станаха по-важни за Франция, тъй като войната в Украйна увеличи търсенето на северноафрикански газ в Европа, както и заради нарастващата миграция през Средиземно море. Междувременно Алжир се опитва да се възползва от по-високите цени на енергията, за да привлече европейски инвестиции, защото има обширни райони с потенциални залежи от газ, които още не са изследвани.

 Макрон отдавна иска да обърне страницата в отношенията с Алжир и през 2017 г. той определи френските действия по време на войната от 1954-62 г., в която загинаха стотици хиляди алжирци, като "престъпление срещу човечеството". Това изявление, което беше политически спорно във Франция, му спечели популярност в Алжир бе приветстван от младите алжирци.

Въпреки това надеждите на Макрон за преодоляване на сложната история на колониалната епоха преди са се оказвали преждевременни. Миналата година беше цитирано негово изказване, в което той намекна, че алжирската национална идентичност не е съществувала преди френското управление, и изглеждаше, че обвинява алжирските лидери, че пренаписват историята на борбата за независимост въз основа на омраза към Франция. Коментарите предизвикаха бурни реакции в Алжир, където управляващият елит все още е доминиран от поколението, борило се за независимост, и където тази борба заема централно място в националната идентичност.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Алжир

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?