Медия без
политическа реклама

Макрон разпусна парламента и насрочи избори

Първият тур на вота за долната камара  ще се проведе на 30 юни, а вторият тур - на 7 юли

09 Юни 2024
Еманюел Макрон
ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон разпусна парламента с искане за свикване на парламентарни избори. Първият тур на изборите за долната камара  ще се проведе на 30 юни, а вторият тур - на 7 юли, заяви Макрон в обръщение към нацията.

Френският президент заяви, че не може да се преструва, че нищо не се е случило - резултатът от евроизборите не е добър за неговото правителство, а възходът на националистите представлява опасност за Франция и Европа. 

Крайнодесният лидер Марин льо Пен приветства решението на Макрон да свика предсрочни избори.

Френският ''Национален сбор'' на льо Пен нанесе тежко поражение на центристкия алианс на Еманюел Макрон. Листата на Националния сбор, водена от 28-годишния Жордан Бардела, засега събира между 32,3-33,0 % от гласовете в сравнение с 14,8-15,2 % за алианса на Макрон, воден от неговата партия  "Ренесанс".

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са ''изразили желание за промяна'' и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец, пише БГНЕС.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон

Още по темата