Медия без
политическа реклама

Макрон изпадна в двойна немилост - и у дома, и в чужбина

Френският президент добави към вътрешните си проблеми порой от критики зад граница

12 Апр. 2023
Докато произнасяше речта си, Макрон видя как протестиращи разпъват плакат срещу него с надпис "Президент на насилието и лицемерието".
ЕПА/БГНЕС
Докато произнасяше речта си, Макрон видя как протестиращи разпъват плакат срещу него с надпис "Президент на насилието и лицемерието".

Френският президент Еманюел Макрон си навлече двоен гняв - и в родината си, и в чужбина. С воаяжите си през последните дни в Китай и Нидерландия той не успя да отклони вниманието на французите от силно възмущаващата ги пенсионна реформа, а вместо това провокира остри международни критики.

С интервю, което даде на съпровождащи го журналисти от брюкселското издание "Политико" и парижкия вестник "Лез Еко", той предизвика разочарование в НАТО и в Тайван, защото прикани Европейския съюз да се дистанцира от САЩ по спора между Пекин и Тайпе. "Най-лошото нещо, би било да се мисли, че ние, европейците, ще трябва да сме последователи и да се адаптираме към американския ритъм или към една китайска свръхреакция", заяви Макрон в интервюто.

Най-недипломатична бе реакцията на бившия американски президент Доналд Тръмп, който възнамерява догодина отново да се състезава за президентския пост. "Макрон, който ни е приятел, сега лиже задника на Китай", заяви Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз".

Изявлението на Макрон предизвика неприятна изненада особено в Източна Европа, която заради войната на Русия в Украйна разчита все повече на американска подкрепа. "Вместо да изграждаме стратегическа автономия спрямо САЩ, предлагам стратегическо партньорство със САЩ", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки във вторник преди да отлети на тридневно посещение в САЩ. Източноевропейски дипломат използвал пред "Политико" думите на първия американски посланик във Франция Бенджамин Франклин: "Ако не се държим заедно, ще бъдем обесени поотделно".

Макрон обаче получи одобрителни думи от говорителя на китайското външно министерство Ван Вънбин, който изтъкна, че "някои страни не искат да видят как други стават независими и автономни. Напротив тези страни се опитват винаги да подчинят другите на своята собствена воля". Той не спомена конкретни държави, но това бе разтълкувано като намек, че визира САЩ.

При посещението си в Нидерландия вчера и днес Макрон поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа. В очакваната с любопитство реч дали в Европа ще говори същото като в Китай, той каза, че както пандемията от коронавируса, така и войната в Украйна са показали ясно, че Европа трябва да намали своите зависимости, за да запази идентичността си. 

"Мисля, че загубихме нещо. Къде е френската демокрация?" - извика мъж в началото на речта в института Nexus в Хага. Протестиращи в публиката скандираха срещу пенсионната реформа и изменението на климата. Други спуснаха от балкон в залата плакат с надпис: "Президент на насилието и лицемерието".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Китай

Още по темата