Quantcast

Медия без
политическа реклама

Маккарти стана спикер на американския Конгрес от 15-ия опит

Негов е рекордът за най-дълга реч - 8 часа

07 Яну. 2023Обновена
EPA/BGNES
Конгресмени аплодират избора на Кевин Маккарти

Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 неуспешни опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Така се сложи край на един процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците. След преговори групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от 160 години насам криза в Конгреса.

Маккарти е роден през 1965 г. в Бейкърсфийлд, републикански бастион в бастиона на демократите Калифорния. Той  е син на пожарникар и на домакиня. Родителите му са демократи, съобщава Франспрес.

Маккарти не пропуска да изтъкне работническия си произход и обещава да защитава американската мечта за онези, които работят здраво. На 21 години той открива малък бизнес за сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната. После бързо подновява университетското си обучение и става парламентарен асистент, а после и местен народен избраник, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 г.

Маккарти е специалист в изкуството за набиране на средства за партията. От 2014 г. той ръководи републиканската група в долната камара на Конгреса.

През 2015 г. Маккарти бе привърженик на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците.  След президентския вот през 2020 г. Маккарти  първоначално подкрепи "кръстоносния поход" на милиардера срещу изборните резултати, но бе потресен от атаката на привърженици на Тръмп срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и заяви, че Тръмп носи отговорност в тези прояви на насилие.

Седмица по-късно обаче той бе заснет широко усмихнат до милиардера в позлатените салони на Мар а Лаго, имението във Флорида на Тръмп. За да оправдае този обрат в позицията си, той заяви тогава: "Днес президентът Тръмп се ангажира да помогне за избора на републиканците в Камарата и Сената през 2022 г.  и изтъкна, че консервативното движение е единно. Маккарти дори се сближи с привържениците на Тръмп в Конгреса, сред които е и упоритият Джим Джордан. Но това не направи избора му за председател на Камарата по-лесен. Редица привърженици на Тръмп не бяха убедени в позициите на Маккарти и упорстваха да му се противопоставят дори и когато самият Тръмп ги прикани да "гласуват за Кевин".

Привърженици на Тръмп обвиняваха Маккарти, че "се е продавал на всеки в продължение на десетилетия". Накрая след отстъпки Маккарти бе избран  и това бе реванш за поражението му при предишния му опит през 2015 г.

Начело на парламентарната група на републиканците в Камарата Маккарти  първоначално заемаше класическа републиканска позиция, насочена върху защитата на пазара и индивидуалния успех. Постепенно той напълно възприе плъзгането надясно на партията по въпросите за имиграцията, престъпността или правата на трансджендърите.

През 2015 г. гаф му коства председателския пост на Камарата. По време на интервю той се похвали, че разследващата комисия за атентата срещу американското посолство в Либия е подкопала шансовете на бившия държавен секретар Хилари Клинтън по време на кандидат президентската кампания. Тези думи бяха възприети тогава като признание, че драмата с атентата е била използвана за политически цели.

В Камарата Маккарти ще бъде запомнен и с осемчасовата си реч миналата година, която произнесе само за да забави гласуването на мащабния план за инвестиции в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън.

Тези дни Маккарти припомни този епизод и омаловажи мелодрамата, която бе наблюдавана в Конгреса тази седмица - едно невиждано нещо от 1859 г. "Държа рекорда за най-дългата реч, произнесена в пленарната зала. Няма проблем, ако счупя и рекорда за най-много турове за избирането ми за председател на Камарата на представителите". Все пак вторият рекорд му убягна - той е 44 тура, а Маккарти се справи на 15-ия тур.

 

Републиканците в САЩ за втори пореден ден не успяха да изберат своя лидер Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите или да излязат с нова стратегия за прекратяване на политическия хаос, който помрачи началото на новата сесия на институцията, в която те
Бившият президент Доналд Тръмп призова крайнодесните републиканци да прекратят блокирането на кандидата на партията за председател на Камарата на представителите на САЩ. конгресмени отказаха във вторник да подкрепят партийния лидер Кевин Маккарти да получи този пост.

 

Още по темата