Медия без
политическа реклама

Тръмп се опитва да усмири републиканците

04 Яну. 2023
БГНЕС

Бившият президент Доналд Тръмп призова крайнодесните републиканци да прекратят блокирането на кандидата на партията за председател на Камарата на представителите на САЩ. 19 конгресмени отказаха във вторник да подкрепят партийния лидер Кевин Маккарти да получи този пост. "Сега е време всички наши велики републикански членове на Камарата на представителите да гласуват за Кевин, да приключат сделката и да вземат победата", написа Тръмп в социалната си мрежа Truth Social. "Републиканци, не превръщайте големия триумф в гигантско и срамно поражение", заяви Тръмп и добави, че Маккарти "ще свърши добра работа, може би дори чудесна".

Маккарти не успя да стане председател на Камарата на представителите в три последователни гласувания във вторник. Той не събра необходимите 218 гласа в своя подкрепа, въпреки че неговата Републиканска партия има мнозинство от 222 гласа в Камарата на представителите. Подобно нещо - първата политическа сила да не излъчи председател на Камарата в едно гласуване, се случва за първи път от 1923 г. насам.

Докато не бъде избран председател, новата Камара на представителите не може да положи клетва и да започне да приема закони.
 

За първи път от сто години изборът на председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ не беше ограничен до един тур - лидерът на републиканците Кевин Маккарти не получи мнозинство дори при три гласувания.

 

Последвайте ни и в google news бутон