Quantcast

Медия без
политическа реклама

19 републиканци се разбунтуваха срещу партийния лидер

За първи път от 100 г. мнозинството не успя да излъчи с едно гласуване говорител на Камарата на представителите

04 Яну. 2023
Кевин Маккарти

За първи път от сто години изборът на председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ не беше ограничен до един тур - лидерът на републиканците Кевин Маккарти не получи мнозинство дори при три гласувания. 

Пред Камарата бяха  представени три основни кандидатури: от републиканците - на Маккарти и Андрю Бигс, и от демократите - на Хаким Джефрис. 

Общият брой на гласувалите на първия вот за Маккарти беше 203. Други 19 републиканци обаче гласуваха за Бигс и други кандидати. "Кевин им предложи всичко и те казаха „не“. Те не искат да го подкрепят", обясни ситуацията републикански представител, който обрисува бунтът на 19-те като хвърляне на гаечен ключ в партийната машина. 

За да бъде избран лидер на Камарата, са необходими 218 гласа или по-малко, ако част от конгресмените се откажат от участие във вота. /Нанси Пелоси бе избрана за говорител на Камарата с 216 гласа през 2021 г./ В момента републиканците имат 222 гласа, а демократите - 212, като едно място е вакантно. Мнозинството на републиканците се оказа недостатъчно, а Джефрис от ДП получи точно 212 гласа на първия тур.

И при втория тур Маккарти отново не успя да спечели подкрепата на мнозинството - отново 203 гласа. При това гласуване един от бунтарите - Мат Гаец номинира Джим Джордан от Охайо и той получи 19 гласа. Самият Джим Джордан номинира отново Маккарти. Демократите останаха единни зад Хаким Джефрис - 212 гласа.

Законодател на РП, който подкрепя лидера Кевин Маккарти, заяви, че членовете вече чуват от републикански донори и избиратели, че партията  в момента “изглежда глупава”, цитира тогава CNN. 

При третият опит 19-те продължиха да поддържат Джим Джордън - този път той бе номиниран от Чип Рой. При гласуване номер 3 към 19-те се присъедини и 20-и депутат - Байрон Доналдс, докато Маккарти остана с 202 гласа. Тук дори републиканците вече бяха сигурни, че само отказ от участие в гласуването на демократи и падане на кворума би направило Маккарти говорител на Камарата. 

Тогава Камарата на представителите се разпусна в дълга почивка.

Изборът на спикер на Камарата ще продължи докато един от кандидатите не събере необходимия брой гласове, законодателите имат право да добавят нови кандидати към бюлетините по всяко време. Преди да избере председател новият състав на Камарата на представителите не може да положи клетва и да започне законодателна дейност.

Кои са 19-те?

19-те представляват дясното крило на партията. Това са Анди Бигс, Дан Бишоп, Лорън Боберт, Джош Брехин, Майкъл Клоуд, Андрю Клайд, Ели Крейн, Мат Гаец, Боб Гуд, Пол Госар, Анди Харис, Анна Паулина Луна, Мери Милър, Ралф Норман, Анди Огълс, Скот Пери, Мат Розендейл, Чип Рой и Кийт Селф. Те настояват за отстъпки от Маккарти, включително да получат право да обявят вот на недоверие по всяко време на мандата му. Въпреки че в лагера на републиканците има малко дисиденти, те са достатъчно, за да блокират одобрението на Маккарти. Това се дължи на факта, че републиканците успяха да получат само колебливо мнозинство в Конгреса и сега дясното крило на републиканците се възползва от това, оказвайки натиск върху партийното ръководство. Действията им вече бяха критикувани от много бивши и настоящи републикански лидери - включително Тръмп, който публично подкрепи Маккарти. Но те все още не се предават и упорито искат отстъпки за себе си, само и само да могат да повлияят на процеса на вземане на решения в Конгреса.

 

Още по темата