Медия без
политическа реклама

Анализатори предвиждат победа за републиканците на изборите в САЩ

07 Ноем. 2022
БГНЕС
Митинг на републиканците във Флорида.

Президентът на САЩ Джо Байдън обикаля САЩ  заедно с бившия президент Барак Обама в последен опит да убедят избирателите, че победата на демократите ще бъде важна не само за законодателната програма на Байдън, но и за запазването на американската демокрация.

В същото време Доналд Тръмп призова републиканците за "гигантска червена вълна", която да победи демократите на междинните избори във вторник. "Ако искате да спрете разрушаването на страната ни и да спасите "американската мечта", този вторник трябва да гласувате за републиканците като гигантска червена вълна", каза той на митинг в решаващия щат Пенсилвания, визирайки традиционния цвят на партията.

Републиканците се възползват от всеобщото разочарование от инфлацията и страховете от повишените нива на престъпност в страната, както и нелегална миграция. Демократите пък обещават да се борят за запзване на демокрацията. "Всички знаем, че инфлацията е временна, но загубата на демокрацията може да бъде завинаги", се казва в предизборната кампания.

Изборните прогнози и социологически проучвания казват, че е много вероятно партията на бившия президент Доналд Тръмп да спечели мнозинство в Камарата на представителите и също така има шанс да поеме контрола над Сената, пише Си Ен Ен.

Междинните избори често служат като равносметка на работата на настоящия президент. Общественото одобрение на Байдън остава под 50% вече повече от година, достигайки 40%, показва скорошно проучване на Reuters/Ipsos. Същото проучване показва, че 69% от американците смятат, че страната е поела в грешна посока, а само 18% казват, че е на прав път.

Междинните избори се провеждат на всеки четири години, но през 2022 г. те далеч не са рутинни и се наблюдава огромно увеличение на избирателната активност.

 

Още по темата