Медия без
политическа реклама

Разследването за импийчмънт на Байдън стигна до Конгреса

28 Септ. 2023
Хънтър и Джо Байдън
Хънтър и Джо Байдън

Надзорната комисия на Камарата на представителите в САЩ проведе първото от поредицата изслушвания за импийчмънт срещу президента Джо Байдън.

Комисията разследва основно дали Байдън се е облагодетелствал от бизнес сделките на сина си Хънтър. Освен това става дума за обвинения в корупция, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Обвиненията са свързани с мандата на Байдън като вицепрезидент на Съединените щати.

В центъра на разследването са обвинения, че Байдън, в качеството си на вицепрезидент, е оказал натиск върху Украйна да уволни високопоставен прокурор, защото той е разследвал фирмата "Бурисма", в борда на директорите на която е членувал Хънтър Байдън.

Председателят на комисията Джеймс Коумър, член на Камарата на представителите, каза, че изслушването ще се съсредоточи върху това дали президентът е "участвал в престъпления, подлежащи на импийчмънт, съгласно конституцията на САЩ". По-рано тази седмица той заяви, че републиканците в Камарата на представителите ще представят доказателства, които според тях са разкрили това, че Байдън е знаел за бизнес практиките на членовете на семейството зад граница, като се започне с начинанията на Хънтър Байдън.

Говорейки на изслушването, демократът Джейми Раскин каза, че републиканците нямат основания за импийчмънт. Според конгресмена воденият от републиканците импийчмънт се провежда в интерес на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Последвайте ни и в google news бутон