Медия без
политическа реклама

Македонският президент се закани да не пуска Румен Радев в страната си

За последните две години не съм имал нито един конструктивен разговор с българския държавен глава, твърди Пендаровски

12 Апр. 2023Обновена
Стево Пендаровски
БГНЕС
Стево Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че вече няма да кани българския си колега Румен Радев, съобщи БГНЕС.

Според Пендаровски за последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския президент. "За танго са нужни двама", смята държавният глава. Той обвини нашата страна в "серия от провокации".

Българите няма да унищожат страната, тя по никакъв начин не е застрашена от конституционните промени, заяви Пендаровски по телевизия „Сител“. Според него работната група, която трябва да изработи промените, няма да има много работа. Президентът обаче е песимист, че Конституцията ще бъде променена до ноември.

За последните години поне десет пъти съм канил президента на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски да посети България, коментира президентът Румен Радев в кулоарите на Народното събрание. "През октомври при откриването на интерконектора с мое съдействие пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен РСМ получи финансова помощ от ЕС за купуване електричество. Аз бях човекът, който успя да работи с всички европейски лидери и институции, така че вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да стане задължително условие за начало на преговорите за влизане в ЕС. Надявам се президентът на РСМ да осъзнае, че това е в помощ на неговата страна, за да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизиране на страната", каза още Радев.

 

ПРИЗИВ

От културния център "Иван Михайлов" в Битоля изпратиха писмо до Стево Пендаровски с искане за „свобода и справедливост за българския народ“, който живее в Северна Македония, предаде БГНЕС. Писмото е подписано от председателя на центъра Люпчо Георгиевски, който е бивш премиер.

Сред основните искания в писмото са да не се агитират европейските съюзници, че македонските българи са "фашисти", да се спре със създаването на „фалшиви български сдружения“, да се спре с „корумпирането на отделни обществени лица в София“, да спрат „побоищата над македонските българи, уволненията от работа, палежите и стрелбите по български клубове, оневиняването на извършителите, забраната на българските сдружения, говорът на омразата, поругаването на паметници и фалшифицирането на българската история“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата