facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

„Кронен Цайтунг“: Меркел гледа към София с безпокойство

Българският премиер използва ролята на "лошо момче" в своя полза, коментира австрийското издание
14 022
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският вестник "Кронен цайтунг" излиза с коментар за политическата криза в България, предава БГНЕС. Ето какво казва в материала авторът Клеменс Заварски:

"Протестите в България поставят ЕС пред дилема.

Някой трябва да бъде лошият. Вече повече от три седмици българите излизат по улиците, за да протестират срещу правителството на премиера Бойко Борисов. Срещу корупцията в икономиката и в правосъдната система. И за свободата на словото.

Досега от Брюксел се чуха само слаби критики срещу държавата от Европейския съюз с проблеми в областта на върховенството на закона. Затова си има причини. Както Виктор Орбан в Унгария, така и българският премиер Бойко Борисов използва ролята на „лошо момче“ в своя полза.

Само част от бежанците, които искат да отидат в Европа, пресичат българската граница. Защо? Гърция е част от Шенгенското пространство, а България - не. Пътят е по-дълъг, а българските гранични власти имат лоша слава. Много мигранти се оплакват, че са били малтретирани. ЕС обаче си затваря очите.

България има влияние: Западни Балкани и Турция

България е важен съюзник за приобщаването на Западните Балкани към Европа. Това стана ясно и от неформалната среща на върха по тази тема в София през 2018 г. Според твърдения на правителствени служители, това е също в интерес и на Австрия.

Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са свързани с „мъжко приятелство“ от времето, когато и двамата бяха кметове, съответно, на София и на Истанбул.

Като посредник и арбитър между ЕС и Анкара той се надява да получи нещо в замяна. Миналия октомври той заяви: „Защитавам нашите граници, така че България също трябва да бъде приета в Шенген и в еврозоната“.

Това няма да стане толкова бързо. България има най-нисък икономически ръст в ЕС, заема 77-мо място по индекс на възприемане на корупция на „Трансперънси Интернешънъл“, което я поставя в дъното на класацията на държавите от ЕС.

По отношение на свободата на словото България заема 111-о място от 173. Протестите в София са насочени и срещу това. Те настояват коалиционното правителство на Борисов да подаде оставка. Протестиращите се опасяват, че голяма част от средствата, които България ще получи от общия бюджет на ЕС, ще бъдат незаконно присвоени от Борисов и неговите доверени хора.

ЕС трябва да внимава да не се промени настроението

България има напредък в областта на върховенството на закона и правосъдието, смята Европейската комисия. От службата на германския канцлер обаче се чува друго мнение. Меркел гледа към София с безпокойство. „Те ни готвят неприятности“, сподели с „Кронен Цайтунг“ близък до канцлера. Въвеждането на еврото в България „не се очаква в близко бъдеще. Въпросът с присъединяването към Шенген също се обсъжда от години“. Без перспективи за подобрение.

Брюксел обаче трябва да внимава да не се обърнат нагласите на населението. След като ЕС не огласява подкрепата си за върховенството на закона, демокрацията и съдебната реформа в България, рискува да я изгуби като проевропейска държава. Защита на външните граници за сметка на ценностите на Европейската общност? Това е дилемата пред Европейския съюз."

- Репортаж за протестите в България излъчи и "Евронюз". За него пише в профила си във "Фейсбук" Леа Коен. Нейният коментар е: "Текстът на репортажа е много силен: “Българите са твърдо решени да не търпят. Желязната схватка сигурно ще продължи още много седмици до падането на Борисов”. Анализирайте това. Евронюз няма да си позволи такъв коментар току така. Дали Борисов няма да бъде посъветван от Брюксел?"

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Австрия разкритикува Меркел, че е сгрешила с бежанците

02.09.2020

2464 8
Български студенти в Германия написаха на Меркел писмо за Борисов

01.09.2020

3948 50
БСП ще внесе нов вот на недоверие

14.08.2020

1564 8

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са свързани с „мъжко приятелство“ от времето, когато и двамата бяха кметове, съответно, на София и на Истанбул.

 

Хм, мъжко приятелство, в кавички!? Не просто "приятелство"? Намекват ли нещо?

Purple__Haze

Не всеки може да оцени тънкостите на нежната мъжка дружба.

Хулиган

Защита на външните граници за сметка на ценностите на Европейската общност? Това е дилемата пред Европейския съюз.

Да ви имам защитниците!

И да ви имам ценностите, щом до мафията опряхте да ги защитава...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Тренд Петков

започна се...щом вече и се пише на темата, щом вече несмело,под сурдинка се отдръпват от Борисов, е ясно че номерата на полезния селяк, наричан масово в техните среди Клоуна, вече не им върши работа...Не става на цял народ да наредиш да не вижда простоиите, само защото ти е изгодно простака да ти козирува и изпълнява. Накрая същия народ ще си даде сметка, че и вие сте като този...и се пазите взаимно. Иди ги убеждавай вече на разни демократизми и прочие...

Epikur

 

  Пак мазни западни лицемерия. Брюкселски изказ на брюкселско зеле. Меркел гледала към София с безпокойство ...!?  Нали Боко наскоро й козирува? Какво безпокойство? 

      А Боко трябва да се маха. Колкото по-скоро, толкова по-добре за държавата. Но него държавата малко го интересува, главно е неговото спокойствие. А за него наистина има основание силно да се тревожи.

     ОСТАВКА !!

Каубой
снимка на Каубой

И да дойде Путин. Вън от НАТО! Вън от ЕС ! Солидарност  с Ма Дуро! Да живей брата на фидел и сичКтете протФ ФащЩИстите! Рот Фронт. Стара песен. Гошо красен ку""""р я пя от мордора града белокаменная.. Одети си там, оркИ красно знаменние!

Льо Клер

Всички основания за оставка!

BL.N.Lmt

🇩🇪Bruder Boiko Оставка Днес🇧🇬🇩🇪🍺

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Меркел толкова ли не може да си намери някое по-представително мекере? Със сигурност има неограничен брой пудели, който ще ѝ играят Ганкиното като им щракне с пръсти.

словата МИ

Май този филм вече свърши.

Нито Макрон подаде оставка след месеци безредици, нито Тръмп подава оставка след покроми и терор в страната, нито Бойко гледам ще подаде оставка.

Изглежда жанрът се е променил.

 

Flamand

Нито Макрон подаде оставка след месеци безредици, нито Тръмп подава оставка след покроми и терор в страната, нито Бойко гледам ще подаде оставка.

Българският протестиращ, дори и да е само диванен, се смята за най-протестиращият протестиращ в света и чака Баце да падне всеки момент. От дългогодишно гледане на клатенето му се е хипнотизирал вече.

boboran

Меркел гледала с безпокойство -върховенство на лицемерието .Мислите ли че тя не е чела доклади на нейните служби. Ако тези доклади са били с мириз  на българска роза то тогава излиза че германските служби са по-зле от нашите(малко вероятно).  

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Мислите ли че тя не е чела доклади на нейните служби.

 

О, тя ги е чела още когато нейните фондации създаваха герп и Бойко Борисов. Тя много добре знае какво представлява нейната креатура. Въпросът е защо от българския чувал извадиха именно него. При такъв богат избор това беше явна подигравка с българския народ.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Въпросът е защо от българския чувал извадиха именно него.

Трябва да признаем, че не са сгрешили. Върши им чудесна работа. Той се бори за техните интереси по-ревностно от тях самите. Ако зависи от тях Той ще ни управлява до края на нещастния си живот. Затова трябва да ги принудим, макар и лицемерно, да се отвратят от него, да си запушат носовете и да се правят, че не го познават. Останал сам Баце е никой и нищо. 

Антей

 

И фрау Меркел си има грижи - хилядни протестиращи и в Берлин срещу ковид-мерките!

 

Днес по бТВ пуснаха един  да казва:

Имате право да излизате до 5 км извън дома си, да се разхождате 1 час, и по един от семейство да излиза да пазарува и прочие.

За Африка ли идеше реч, не разбрахме, а и нямаше време да търсим.

Но това - до 5 км извън дома си, направо си е ... чук!

................

 

п.с. Какво стана с бурните протести в сръбската столица?!

............

 

А най-ценното в текста е: 

България има влияние: Западни Балкани и Турция!

 

Ей, да ни признаят европейци постижение на българския премиер и правителство!

 

:)

 

словата МИ

В Западните Балкани разбира се.

Родното място на Мелания не беше ли там някъде, в Западните Балкани

словата МИ

За протестите в България само германците се тупат по баджаците.

CNN нищо ли не казва?

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Желязната схватка сигурно ще продължи още много седмици до падането на Борисов

На мен това не ми звучи обнадеждаващо. Много седмици означава месеци, т.е. може да изкара до редовните избори, които ще прави Той. Никакви "много седмици", Баце трябва да бъде разкаран до седмица иначе ни чака Баце 4, а това няма как да понесем.  

nobody2

а според мен - и да има редовни избори, и да си организира да бъде преизбран, протестите няма да секнат. мачо простак-ганьо си е отишъл. и това е окончателната присъда. тя вече е произнесена и не може да бъде обжалвана.

Каубой
снимка на Каубой

Остааааавкаааааааа и вопъл не остана. Жана умря на кладата и Франсето не се промени. та тъй с желанията....ПУУУУУТИИН де сИ ! помогиии!

Каубой
снимка на Каубой

И дошла ПАРТИЯТА с Член първи, нъл тъй?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Нед., 02/08/2020 - 20:22 (нов)

nobody2

😊👍

Да, ако Боко изкара до редовните избори,

които със сигурност ще спечели чрез отработените методи и средства на Цецо,

то веднага след тях ще има такъв взрив на съпротивата срещу мафията,

че най-добре е отсега да си копае землянка като Саддам

или  да поръча да монтират на джипа реактивен двигател.

 

 

Purple__Haze

The Pitchforks Are Coming… For Us Plutocrats

By NICK HANAUER

https://www.politico.com/magazine/story/2014/06/the-pitchforks-are-coming-for-us-plutocrats-108014y/August 2014

Nick Hanauer is a Seattle-based entrepreneur. 

 

Виждам разгневена тълпа с вили. И идва за нас... плутократите

Автор: Ник Ханауер, Политико

http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/vijdam-razgnevena-tylpa-s-vili-i-idva-za-nas-plutokratite

словата МИ

Е, тези с вилите в Сиатъл, където се е базирал този Хановер, вече видяхме какви ги вършат.

Ама не са взели на вилите си Билиту Гейц, нищо че там някъде се крие, в родния град.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Трябва да признаем, че не са сгрешили. Върши им чудесна работа.

 

Да не искаш да кажеш, че единствен той може да им върши работа? В България има цял легион, който може да им вършат работа и то далеч по-интелигентно. Дори и с по-приемлив външен вид.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Да не искаш да кажеш, че това ни устройва?

Бонжуар

Деничка, например. Парче картечарка. От седмица я пробват на амбразурата. Пък нали е и female... 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Да не искаш да кажеш, че това ни устройва?

 

Не, естествено! Просто казвам, че когато са се спряли на него да им върши работа, при наличието на толкова много мераклии, те са целяли повече да унижат България. Когато се прави на палячо по света той излага дъжавата, а не себе си. Мнението за народите се гради на впечатлението от хора като него. Най-малкото, че го държим на власт десет години.

paragraph39

Елена Йончева: Част от Европа е цинично сляпа за протестите (ВИДЕО)

30.07.2020
Прочети още : https://www.actualno.com/interview/elena-joncheva-chast-ot-evropa-e-cinichno-sljapa-za-protestite-video-news_1486300.html
© Actualno.com

nebenebe

Уморените коне ги убиват. БХ се оказа проста пръчка. Ма и да беше чел Макиавели, все тая. Тя книгата на Макиавелито е доста скучна. А и къде сме сега, съвсем различно време. Ще ми е интересно докога ще се опъва тоя. Ми и ченгетата мислят за себе си. Утре вълната може да помете половината. Да му мислят нсо-тата, дансовете, гдбоповете и прочие лежачески ферми. Аз бих ги разпъдил и създал наново в друга подчиненост и с половин състав и респективно окълцан бюджет. Един началник на 30 подчинени и толкоз. Никакви генерали.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш