Медия без
политическа реклама

"Криптокралицата" Ружа Игнатова влезе в топ 10 на издирваните от ФБР

01 Юли 2022
Туитър/ФБР

Ружа Игнатова е най-новото попълнение в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци. Това съобщи ФБР, добавяйки, че тя се търси заради схема за измами, засегнала милиони инвеститори по целия свят. ФБР предлага до 100 000 долара награда за информация, която би довела до ареста й.

През април стана ясно, че издирваната Игнатова вече не е българска, а германска гражданка. 

Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin. Тя е в неизвестност от 2017 г., когато беше проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с OneCoin (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на OneCoin е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата OneCoin може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, твърдеше през 2017 г. българското МВР.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама души, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Константин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара. Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис.

Πpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама българи, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn.

 

 

 

Ключови думи:

Ружа Игнатова, OneCoin, ФБР

Още по темата