Медия без
политическа реклама

Китайският министър на отбраната козирува на Путин

Ли Шанфу, който е санкциониран от САЩ заради покупка на С 400 и Су 35 от Москва, е на работна визита

16 Апр. 2023
Скрийншот видео Кремъл
Руският президент Владимир Путин и китайският министър на отбраната Ли Шанфу по време на срещата си в Москва в неделя

Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва и приветства военното сътрудничество между двете страни, които обявиха "безгранично" партньорство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

На кадри от срещата, публикувани от Кремъл, се вижда как Путин се ръкува с Ли, а след това сядат на една маса. Присъства и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, по чиято покана в Москва  от 16 до 19 април е китайският министър на отбраната. "Развитието на отношенията между нашите две нации върви добре във всички области - в икономиката, социалния, културния и образователния сектор, както и във военните ведомства", заяви Путин във встъпителните си думи.

Пекин обяви посещението на Ли в Москва миналата седмица, като заяви, че той ще се срещне с представители на отбраната, но не беше споменато за среща с Путин.

Шоуто на Си Цзинпин в Москва бе откраднато от друг китаец. В деня на пристигането на китайския президент в Русия местни медии съобщиха, че завод "Москвич" е започнал първата си кампания за изтегляне на малобройните нови модели "Москвич 3" заради компютърен проблем.

Китайският президент Си Цзинпин се срещна с Путин в Москва миналия месец. Русия и Китай се стремят към по-нататъшно укрепване на икономическите, политическите и военните си връзки, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г.

Украинските сили откриват все по-голям брой китайски компоненти в руските оръжия, използвани в Украйна, заяви в петък високопоставен служител в Киев. Пекин неведнъж е отричал да изпраща военно оборудване на Русия, припомня Ройтерс.

Руските медии твърдят, че става дума за работна среща на китайския министър. От разпространено от РБК  видео на Кремъл се вижда, че той козирува на Путин, секунди преди двамата да си стиснат ръцете.

Китай избра най-провокативния момент - първата година от войната в Украйна, - за да предизвика тревога в САЩ и Европа, че възнамерява да започне да доставя оръжия и боеприпаси на Русия.

Припомня се, че ген. Ли Шанфу беше утвърден за ръководител на Министерството на отбраната след резултатите от парламентарната сесия на Китай през март тази година. Преди това той е бил директор на космодрума Xichang, зам.-командир на силите за стратегическа поддръжка на PLA, а през 2017-2022 г. ръководи отдела за обучение и снабдяване на Централния военен съвет на Китай. През 2018 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу това ведомство и лично срещу Ли Шанфу за военно сътрудничество с Русия. Причината е закупуването на изтребители Су-35 и комплекси С-400 от Русия.

Още по темата