Медия без
политическа реклама

Русия вече и един москвич не може да направи без Китай

Си Цзинпин ръкоположи в Кремъл губернатора на своята най-нова провинция

Новият москвич (московчанин) говори китайски
https://dzen.ru/
Новият москвич (московчанин) говори китайски

Шоуто на Си Цзинпин в Москва бе откраднато от друг китаец. В деня на пристигането на китайския президент в Русия местни медии съобщиха, че завод "Москвич" е започнал първата си кампания за изтегляне на малобройните нови модели "Москвич 3" заради компютърен проблем. Нищо подобно, реагира официалната агенция ТАСС на другия ден - заводът не изтегля коли за отстраняване на фабричен дефект, а за "коректна русификация на мултимедийната система".

Нали колите са руски - какъв проблем могат да имат с руския език?

Говорят китайски

Петото поколение москвичи, с които руснаците трябваше да се гордеят като с изтребителите си от пето поколение, не са нищо друго, освен сглобени в Москва модели на китайската автомобилна компания JAC Motors. Те влязоха в новото си приемно семейство в Москва през май 2022 г., след като френската компания "Рено" прекрати партньорството си с Русия заради агресията ѝ в Украйна. "Много важно", присмяха ѝ се руснаците. От това губят само французите, защото не могат да си изнесат конвейера, и на тяхно място ще пуснем китайци. Французите наистина си тръгнаха без да вземат машините, но си прибраха компютърните програми на роботите за заваряване, сглобяване и боядисване. Така руснаците получиха купчина метал, който не им служи за нищо.

Китайците все пак дойдоха и като видяха каква е работата, решиха да доставят на руснаците колите в почти сглобен вид, така че да останат за довършване само операции, за които са достатъчни чук и отвертка. Новата сурогатна рожба на Московския автомобилен завод тръгна в масова продажба още през януари тази година, когато бяха купени 29 коли, а през февруари - 57 коли (за сравнение - "Рено" произвеждаше до 175 000 коли годишно в същия завод). Сега след няколко кръгчета из Москва им предстои езиково обучение с допълнителна китайска помощ, за да се създаде илюзията, че Русия е възродила автомобилното си производство.

Китайският президент Си Цзинпин пък положи усилия в Кремъл да създаде илюзията, че Владимир Путин продължава да бъде глава на суверенна държава. Без някой да го пита, той му пожела отново да стане президент на изборите през 2024 г., което си беше откровена намеса във вътрешните работи. Гафът бе толкова неприятен, че президентският прессекретар Дмитрий Песков се втурна да го замазва: "Председателят Си не е казвал, че Путин ще участва в изборите. Председателят Си само каза, че руснаците ще подкрепят Путин". Вместо замазване се получи размазване, така че още по-добре да се вижда какво се е случило.

А случката бе следната:

Си Цзинпин пусна бюлетина за преизбиране на Путин за N-ти мандат още преди да се е кандидатирал. За какво му е на Китай да подкрепя демонстративно една толкова компрометирана в света личност - три дни след издаването от съда в Хага на международна заповед за арест? Китайският лидер уж бе отишъл в Москва с посредническа мисия за спиране на войната в Украйна, а се оказа, че от все сърце подкрепя агресора.

Очевидно Пекин е доволен и от Путин, и от съществуващото положение. Откакто най-богатият свят се затвори за Русия, европейската част от нейната територия започна да губи водещата си роля, въпреки че там се намират държавните институции. Страната се насочи с ускорени темпове на изток, където намери партньор, който я чака с отворени обятия. Натам потекоха руските излишъци от петрол и газ, които Европа спря да купува. Обемите са все още 10 пъти по-малки, но затова пък Москва ги предлага на промоция, за да насърчи интереса и да увеличи заявките. Евтини суровини в неограничени количества -

какво повече да иска Китай от Русия

за своята възстановяваща се от локдауните през пандемията икономика? Без никакво усилие той получава богатствата на Сибир, за които империята му е мечтала от векове. Русия се превръща в суровинен придатък на Китай, който за разлика от нея запазва западните си пазари за своята индустрия.

Стратегията на Си Цзинпин "Един пояс, един път" получава същинската си реализация чрез принудителното угодничество на Путин. Китайският пояс обвързва Русия да му доставя суровини от сравнително близко разстояние, а пътят на готовата му продукция е към богатите пазари. Путин източва руската кръв не само за безсмислена война с Украйна, но и за кръвопреливане в Китай. Докато си мисли, че присъединява украински територии, превръща цяла Русия в китайска провинция. Ставаме свидетели на отхранването на китайски колос, който няма да има задръжки да наложи доминацията си в света, когато израсне достатъчно.

Руснаците трябва да наблегнат повече на изучаването на китайски език не само заради колите, които ще карат занапред. През февруари 2022 г. по време на Олимпийските игри в Пекин и малко преди войната в Украйна Си Цзинпин каза на Путин, че желае да се установи между двете страни "безгранично партньорство". Преведено от китайски това означава да се отвори държавната граница, за да няма формални пречки за усвояване на руските богатства. Тогава руският президент, който несъмнено вече е бил взел решение за започване на войната, се е очаровал колко лесно си е осигурил китайски гръб за своята авантюра.

Но неприятните изненади идват в гръб

Докато Си Цзинпин се наслаждаваше тези дни на кремълското гостоприемство, руската статистическа служба отчете, че в страната живеят 146 447 424 души. Китайското население наброява 1 412 000 000 души, или почти 10 пъти повече. Русия има територия 17 млн. кв. км, а Китай - 9,6 млн. Ако Русия държи на безграничното партньорство колкото Китай, накъде биха се насочили човешките потоци - от Русия към Китай или обратно? 

Отговорът изглежда тревожен, но не и за човек като Путин, за когото е по-важно не какво ще стане с Русия, а какво ще стане със самия него. Като издирван международен престъпник той няма богат избор къде да се укрие, ако загуби властта. След Москва единственото му убежище може да бъде Пекин. Китай обаче има интерес да го крепи на поста колкото е възможно повече. След това ако ще половината китайци да се преселят в Сибир и дори да преминат в новата си европейска провинция, единственият пътник в обратна посока ще бъде сърдечният им приятел от Кремъл.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата