Медия без
политическа реклама

Канада изнася за Саудитска Арабия БТР-и за 14 млрд. долара

Сделката беше стопирана след скандала около смъртта на журналиста Джамал Хашоги

13 Апр. 2020

Канадското правителство заяви, че е договорило условия за сделка на стойност 14 милиарда долара за износ на лекотоварни БТР-и в Саудитска Арабия, предава БГНЕС.

Според портала Defense post това споразумение от 2018 г. било оставено в изчакване преди всичко заради ролята на Саудитска Арабия във войната в Йемен и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

След това продажбите на бойните машини бяха спрени поради напрежението между Отава и Рияд, а сега износът може да бъде осъществен, казват медии. 

Този ход е промяна в позицията на канадския премиер Джъстин Трюдо, който през декември 2018 г. заяви, че може да разтрогне спорната сделка.

Канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан заяви, че "Канада е успяла да постигне значително подобрение на споразумението."

Прекратяването на споразумението "би довело до щети за милиарди долари на канадското правителство, потенциално до пълната стойност на споразумението", каза министърът.

Като подобряване на договора Шампан посочи готовността Канада да отложи или анулира разрешението за износ, в случай че БТР-ите не се използват в съответствие с посочената цел.

"Съгласно нашето законодателство, канадските стоки не могат да бъдат изнасяни, когато съществува значителен риск те да бъдат използвани за извършване или улесняване на сериозни нарушения на международното хуманитарно право, човешките права и насилие, основано на пола", заяви канадският дипломат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата