Медия без
политическа реклама

Изтребител F-16 се разби край Халкидики

Пилотът е успял да катапултира и е бил спасен

20 Март 2024Обновена
F-16
Локхийд Мартин
F-16

Изтребител F-16 се разби в морето до Халкидики. Инцидентът е станал по време на учение на гръцките Военновъздушни сили, в което са участвали четири самолета , съобщава Би Ти Ви.

Самолетите са излетели от Лариса и са част от бойното крило на ескадрила 337 на Военновъздушните сили на Гърция.

Мястото на катастрофата е района на остров Псатура, който се намира в морската зона между Халкидики и остров Скиатос, на около 60 мили от южната част на Халкидики.

Пилотът е успял да катапултира и е бил спасен при спасителната операция след инцидента. Няма опасност за живота му, съобщават лекарите от военната болница в Атина. 

Причините за падането на самолета се разследват, казаха от министерството на отбраната. Точна информация за случилото ще даде пилотът, когато лекарите му позволят да даде показания, предава БНР.

Изтребителят е бил технически изправен при излитане. Самолетите F-16 са гръбнакът на гръцките военновъздушни сили. Пилотите имат достатъчно опит и летателни часове с този тип самолети, което отхвърля версията за човешка грешка, коментират експерти.

Гърция притежава 170 американски изтребителя F-16 и очаква през следващите три години да получи още 84 модернизирани самолета, съобщи министерството на отбраната. 

 

Ключови думи:

Халкидики, F-16, катастрофа

Още по темата