Медия без
политическа реклама

Изтребител блъсна бомбардировач на авиошоу в САЩ

Самолетите са ветерани от Втората световна война

13 Ноем. 2022
FB/Planes. Being planes.
Кадър след катастрофата.

Катастрофа с два самолета от Втората световна война стана на авиошоу в Тексас. Засега се знае за две жертви, съобщи Би Би Си. На разпространените кадри се вижда как малък самолет се блъска в бомбардировача Boeing B-17 и го разполовява сред пламъци. Удареният самолет е от легендарния тип, известен като "Летяща крепост", взел ключово участие в американската авиация във войната срещу хитлеристите. Малкият е P-63 Kingcobra - изтребител, използван навремето от съветските ВВС.

Катастрофата става на ниска височина. Няма данни за жертви и ранени на земята след падането на отломките. 

Шоуто е част от честването на Деня на ветераните, течащо през уикенда. Асоциацията на съюзническите пилоти съобщи, че двама от нейните бивши членове са загинали. Кметът на Далас Ерик Джонсън нарече случилото се "ужасна трагедия".

"B-17 обикновено има екипаж от около четири до петима души, докато P-63 има един пилот", каза Ханк Коутс, участник в организацията по събитието „Това беше авиошоу от демонстрационен полет от Втората световна война, където подчертаваме самолетите и техните възможности“, добави той пред журналисти.

БГНЕС, позовавайки се на свидетели, твърди, че отломки са разпръснати над магистрала 67 в Тексас. Там е избухнал пожар.

 

Ключови думи:

самолети, Сблъсък, САЩ

Още по темата