Медия без
политическа реклама

Израел отхвърли вариантите за мир на "Хамас"

Според Бенямин Нетаняху приемане на предложението би било капитулация

05 Май 2024Обновена
Пътят до мира винаги е най-труден.
ЕПА/БГНЕС
Пътят до мира винаги е най-труден.

Израел би капитулирал, ако приеме предложените при преговорите в Кайро искания на "Хамас" за примирие. Те ще бъдат отхвърлени. Това стана ясно от изявление на премиера Бенямин Нетаняху.

"Приемането на исканията на "Хамас" би било ужасно поражение за държавата Израел. Това ще бъде огромна победа за "Хамас", за Иран, за цялата ос на злото. Следователно Израел няма да се съгласи с исканията на "Хамас", които означават капитулация, и ще продължи битката, докато не бъдат постигнати всички негови цели. Не сме готови да приемем ситуация, в която батальоните на "Хамас" излизат от бункерите си, поемат отново контрола над Газа, възстановяват военната си инфраструктура и се връщат, за да заплашват гражданите на Израел“. Това бяха думите на Нетаняху, казани днес на заседание на израелския кабинет.

От своя страна политическият ръководител на "Хамас" Исмаил Хания контрира, че премиерът на Израел измисля "постоянни оправдания за продължаване на агресията, разширяване на кръга от конфликти и саботиране на усилията, положени чрез различни посредници и страни". Хания се намира в Катар, където е щаб квартирата на Хамас, припомня БГНЕС.

Така в крайна сметка стана ясно, че преговорите за мир в Газа към момента удрят на камък.

 

НА МЕДИЙНИЯ ФРОНТ...

Израелският министър на комуникациите Шломо Кархи нареди изземване на оборудването за излъчване на телевизията „Ал Джазира“, след като правителството реши да закрие базирания в Катар новинарски канал. Израел отдавна враждува с медията. „Правителството единодушно реши: каналът за подстрекателство "Ал Джазира" ще бъде затворен в Израел“, потвърди и Нетаняху в мрежата X.

.

.. НА ИСТИНСКИЯ

Израелската армия съобщи, че е затворила Керем Шалом, ключовия граничен пункт към южната част на Газа, след като ракети са били изстреляни към пункта. „Приблизително 10 изстрелвания на снаряди бяха идентифицирани от зоната, съседна на пропускателния пункт Рафах, към района на Керем Шалом“, се казва в изявление на армията. Добавя се, че пунктът в момента е затворен за преминаване на камиони с хуманитарна помощ.

 

БЪДЕЩЕТО

Направените днес изявления, а и продължаването на военните действия успоредно с преговорите, бяха последвани от колебливи реакции относно усилията за мир. Според някои информации провалените разговори в Кайро вчера и днес ще бъдат пренасочени към Доха. Към катарската столица от египетската ще отпътува шефът на ЦРУ Уилям Бърнс - за среща с министър-председателя Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани. "Ще се проучат възможностите дали преговорите могат да бъдат върнати в правия път", заяви пред АФП източник, пожелал анонимност. Катар, САЩ и Египет се мъчат да посредничат.

Сайтът Axios пък съобщи, че миналата седмица администрацията на Джо Байдън е спряла доставките на боеприпаси за Израел. Това се случва за първи път от началото на войната с "Хамас". Спирането изненадало израелските власти, те се опитали да разберат причината. Сайтът припомня, че на 30 април 90 американски адвокати подписаха писмо с искане да се прекратят доставките за Израел. А на 3 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза, че без надежден план за защита на жителите на Рафах САЩ няма да подкрепят израелската операция.

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон също натиска Нетаняху към сдържаност. Двамата разговаряли днес по телефона. Макрон настоял преговорите да бъдат доведени до мирен край и припомнил на Нетаняху, че приоритет на Франция е освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" и негови съюзници в  Газа. Сред тях има и трима израело-френски граждани. В съобщението на Елисейския дворец се казва: "Франция напълно подкрепя усилията за посредничество, които се полагат в момента. Съдбата на палестинците в Газа не може повече да бъде подвластна на терористичните действия на "Хамас" и израелските операции трябва да бъдат прекратени. Пред израелския премиер френският президент потвърди най-твърдото си противопоставяне на израелската офанзива срещу Рафах и абсолютната спешност да се гарантира масиран приток на хуманитарна помощ през всички точки за достъп до ивицата Газа".

 

Последвайте ни и в google news бутон