Медия без
политическа реклама

Изгорен Коран бетонира ветото на Ердоган за членство на Швеция в НАТО

Датски политик обяви, че се страхува за живота си след деянието, а Финландия може да изостави Швеция по пътя към алианса

24 Яну. 2023Обновена
Реджеп Тайип Ердоган
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

Изгарянето на Свещения Коран от крайнодесен датски политик, който е и с шведско гражданство, е втвърдило окончателно позицията на Турция да не подкрепи влизането на Швеция в НАТО. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО. Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си за членство в НАТО. Никой няма право да унижава светините", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Изгарянето бе извършено в събота пред турското посолство в Стокхолм от Расмус Палудан, лидер на датската антиислямистка партия Stram Kurs ("Твърд курс"). Самият Палудан обяви, че се страхува за живота си, тъй като вече е получил голям брой заплахи заради деянието си.

Шведското правителство също осъди жеста, но за Турция това се стори недостатъчно, тъй като първо полицията в Стокхолм е позволила акцията пред посолството, а след това в южната ни съседка считат, че властите в Швеция като цяло не бива да допускат подобни действия.

Турция веднага отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната, както и поканата към председателя на парламента на Швеция да посети Анкара.

САЩ също осъдиха случилото се, но говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предположи, че акцията е целенасочен саботаж. "Изгарянето на книги, които са свещени за мнозина, е дълбоко неуважителен акт. Това е отвратително", коментира Прайс и обяви, че извършителят е "провокатор, който може би умишлено се е опитал да отдалечи двама наши близки партньори - Турция и Швеция".

ФИНЛАНДИЯ МОЖЕ ДА ИЗОСТАВИ ШВЕЦИЯ

Финландия за първи път обяви, че трябва да обмисли възможността да се присъедини към НАТО без Швеция. Финландският външен министър Пекка Хаависто заяви пред телевизионния канал Yle: "Трябва да преценим ситуацията, дали не се е случило нещо, което в по-дългосрочен план би попречило на Швеция да продължи".

"Моята собствена оценка е, че ще има забавяне (при получаването на одобрението на Турция), което със сигурност ще продължи до изборите в Турция в средата на май", добави Хаависто, цитиран от АФП и БГНЕС. По думите му антитурските протести в Швеция "явно са забавили напредъка" на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към трансатлантическия военен алианс. Хаависто също така обвини протестиращите, че "си играят със сигурността на Финландия и Швеция". "Те предприемат действия, които очевидно целят да провокират Турция", каза той.

Още по темата