Медия без
политическа реклама

Италия арестува “яхтата на Путин"

Оценяната на 700 млн. долара "Шехеразада" досега бе ремонтирана в Марина ди Карара

07 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
"Шехеразада" в момента е закотвена в Марина ди Карара за ремонтни дейности, но скоро ще напусне италианското пристанище.

Министерството на финансите на Италия съобщи, че е задържало яхтата “Шехерезада”, която се свързва с руския президент Владимир Путин. Според съобщението на властите “разследване е установило съществени икономически и финансови връзки на собственика по документи с видни представители на руското правителство”.
Яхтата плава под флага на Каймановите острови. По документи собственик е офшорна компания, регистрирана на Маршаловите острови.

Действията на италианските власти идват точно преди яхтата да напусне италианското пристанище Марина ди Карара, където в последните месеци бе закотвена за ремонт.

Яхтата е оценяна на около 700 млн. долара е построена през 2020 г., дълга е 140 метра, разполага с две хеликоптерни площадки, плувен басейн и киносалон, по данни на сайта SuperYachtFan.

Сътрудници на фондацията за борба с корупцията на руския дисидент Алексей Навални твърдят, че яхтата е свързана с Владимир Путин. Като доказателство те сочат списък на екипажа, в който има и няколко членове на федералната служба за защита на Русия, натоварени с охраната на Путин, съобщава БГНЕС. Според италианската компания Sea Group обаче яхтата "няма нищо общо с руския президент Владимир Путин".

 

ГАЛЕРИЯ В КРЕМЪЛ

От президентската администрация на Владимир Путин разкриха какви картини има в първия корпус на Кремъл, където е работното място на руския държавен глава. Там са били изложени 135 творби на руския художник Сергей Андрияка и 67 на негови ученици. Сред картините на Андрияка са "Храм Василий Блажени", "Пъпеши и жълти лилии", "Януарско утро в гората", "Септемврийски дарове", "Слънчогледи", "Заснежени борове", " Снеговалеж в Стара Вологда", "Натюрморт с книги" и "В парка".

Художникът е личен приятел на Путин. През 2019 г. Сергей Андрияка дори бе награден с орден "Александър Невски".