Quantcast

Медия без
политическа реклама

Италиански капитан получи 30 г. затвор за шпионаж в полза на Русия

Военноморският офицер е признат за виновен, че е продал на Москва тайни на НАТО срещу 5000 евро

10 Март 2023
Италия има един от мощните военни флотилии от страните в НАТО

Капитан от италианския военноморски флот бе осъден на 30 години затвор по обвинение в шпионаж в полза на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петдесет и шест годишният Валтер Биот е бил арестуван през 2021 г. в момент, в който предавал информация на служител на руското посолство на паркинг в Рим.

Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните 5 г. беше публикуван в социалните мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинения за шпионаж в полза на Руската федерация от 2018 г.

След това Италия изгони двама руски дипломати и обвини Биот, че срещу 5000 евро е продал документи, които са включвали и класифицирана информация на НАТО.

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, пишат германски медии.

Адвокат на италианския капитан заяви, че клиентът му не е предал никакви секретни материали и че ще обжалва присъдата. 

Военната прокуратура искаше Биот да получи доживотен затвор. 

Агресията на Русия срещу Украйна изостри международните отношения в Европа и света. България не участва пряко във военния конфликт, но не всичко е спокойно на тихия фронт на войната.

 

Още по темата