Медия без
политическа реклама

Иран, Русия и Китай започнаха общи военни учения в Индийския океан

Посланието им било "мир, дружба и стабилна сигурност"

27 Дек. 2019
БГНЕС архив

Иран, Русия и Китай стартираха съвместни бойни учения в северната част на Индийския океан и Оманския залив, предава БГНЕС

"Посланието на тези учения е мир, дружба и стабилна сигурност", заяви говорителят на иранските военноморски сили Голямреза Тахани в началото на съвместните тристранни учения. По неговите думи ученията ще се проведат на площ от 17 000 квадратни километра.

Ученията се наричат "Морски пояс за сигурност" и тяхната цел е да разработи мерки за борба с тероризма и морското пиратство, както и да осигури регионална сигурност, разказва иранският посланик в Москва Казем Джалали.

Официалният представител на иранските въоръжени сили Аболфазъл Шекарчи отбеляза, че ученията ще продължат четири дни (27-30 декември), по време на които участниците ще обменят опит относно спасителните операции в случай на инциденти в морето.

Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф по време на посещението си в Москва подчерта, че ученията не са насочени срещу други страни.

Те се провеждат на фона на желанието на САЩ да създадат коалиция за осигуряване на водна сигурност в близост до Иран. Поредица от инциденти, станали в региона на Персийския залив - пролив Хормуз това лято значително влошиха ситуацията там.

Непосредствено до Оманския залив в средата на юни, според арабски и ирански медии, е извършена атака на два петролни танкера: Front Altair и Kokuka Courageous. САЩ и Великобритания обвиниха Иран за случилото се, без обаче да предоставят конкретни доказателства. Иранският външен министър заяви, че твърденията за участие на Техеран в атаки срещу танкери са неоснователни.

Официалният говорител на китайското министерство на отбраната У Цян посочи, че ученията не са свързани с напрегнатата ситуация в региона.

Пентагонът заяви пред РИА Новости, че САЩ ще следят за ученията на Русия, Китай и Иран

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?