Медия без
политическа реклама

Индия изпревари Китай по брой на населението

26 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Индия може би вече е изпреварила Китай като най-населената нация в света, съобщи Bloomberg, позовавайки се на оценки от World Population Review - независима организация, фокусирана върху преброяването и демографията. Организацията на обединените нации очаква Индия да задмине Китай по население по-късно тази година.

Според изчислението на WPR, населението на Индия възлиза е 1,417 милиарда, с 5 млн. повече от китайското население. 

Друга оценка - на изследователската платформа Macrotrends, потвърждава новината и показва, че населението на Индия вече е 1,428 милиарда, съобщава Bloomberg. Въпреки че растежът на населението в Индия се забави, World Review Review заяви, че очаква населението на тази страна да продължи да нараства поне до 2050 г. Според оценката на Организацията на обединените нации, повече от половината от прогнозираното увеличение на глобалното население между 2022 и 2050 г. ще бъде само в осем държави: Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

От друга страна, населението на Китай се е свило с 850 000 през 2022 г. в сравнение с преди година, сочат данни, публикувани от Националното статистическо бюро. Спадът на населението на Китай е регистриран, въпреки че страната отмени строгата си политика за едно дете през 2021 г. Политиката, която беше приложена през 1980 г., имаше за цел да намали социалните и икономическите последици от бързия растеж на населението, като ограничи семействата да имат само едно дете. Тя беше строго наложена и с глоби за нарушители. Но Пекин се опитва да увеличи населението си сега, предлагайки данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство и жилищни субсидии, за да насърчи повече раждания.
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индия, Китай, население

Още по темата