Медия без
политическа реклама

С ината си в Брюксел Орбан си навлече критики в Будапеща

Унгария ще оттегли възражението си за присъединяване на България към Шенген

19 Дек. 2023Обновена
Вироглавият Виктор Орбан остана самотен в ЕС
ЕПА/БГНЕС
Вироглавият Виктор Орбан остана самотен в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан дълги години открито критикуваше Русия, но напоследък си навлече обвинения, че слугува на Москва, пише вестник вестник "Франкфуртер алгемайне", цитиран от БТА.

Поведението му миналата седмица в Брюксел, когато в Европейския съвет се обсъждаше подкрепата за Украйна, предизвика остри реакции в парламента в Будапеща. За опозицията съпротивата му изглеждаше така, сякаш е продиктувана лично от руския президент Владимир Путин. Орбан вероятно си е представял бъдещето на Европа "на дивана на Путин", възмути се Гергели Арато от ляволибералната Демократична коалиция. Той попита дали в интерес на Унгария е да бъде силна европейска нация, или колония на Путин. И дали Унгария иска най-големия си източен съсед, Украйна, като "приятел или враг". "Това поведение не е в интерес на унгарците, а в интерес на Путин", каза Арато.

В петък, след изявите си в Брюксел,  Орбан бързо се включи в ефира у дома и разказа на унгарците как е наложил вето на финансовата помощ за Украйна и че може да блокира пътя й към членство в ЕС по всяко време, въпреки че е позволил на другите лидери да предложат на Киев преговори за присъединяване, посочи Ройтерс.

Орбан, който има дълга история на използване на сблъсъците с Брюксел за целите на предизборната кампания у дома, може да използва имиджа си на самотен воин, за да привлече своите избиратели. Но изолацията му в 27-членния блок никога не е била толкова видима, колкото в момента, в който други лидери просто продължиха без него в четвъртък, като му предложиха да "пие кафе",  докато те вземат решение за преговорите за присъединяване на Киев, отбелязва вестникът.

Въпреки пробива, постигнат в негово отсъствие, Орбан все още може да възпрепятства бъдещи решения за присъединяването на Украйна, бюджетните въпроси и новия кръг от преговори за дългосрочна помощ за Украйна през следващата година.

По държавното радио Орбан не остави никакво съмнение, че ще използва  правото си на вето, ако е необходимо, като заяви, че присъединяването на Украйна към ЕС ще бъде "много дълъг процес" и ще има около 75 случая, в които Будапеща може да препъне Киев, ако реши.

Орбан ще продължи своя курс на сблъсък с другите лидери на ЕС през следващите месеци, което е точно това,  от което се нуждае за вътрешната си кампания преди изборите за Европейския парламент през юни следващата година и когато се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

Изолацията на Орбан в Брюксел се засили, тъй като той вече не разполага с Полша на своя страна, след като полските консерватори, които по подобен начин се караха с ЕС, загубиха властта в полза на ветерана десноцентрист Доналд Туск на  изборите тази година.

И словашкият премиер Роберт Фицо - дългогодишен съмишленик на Орбан - беше на борда както за преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, така и за даване на повече пари на Киев.

Съпротивата на Орбан в Брюксел му донесе някои бонуси в Москва, с която правителството му поддържа редовни контакти дори в условията на война в Украйна. "Унгария има свои собствени интереси. И Унгария, за разлика от много други страни от ЕС, твърдо защитава своите интереси, което ни впечатлява", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в петък, когато беше попитан за решението на ЕС да сложи началото на преговори с Украйна и Молдова.

Даването на "зелена светлина" за старт на преговори за членство с Украйна и Молдова беше приветствано от всички лидери на ЕС. Но в Брюксел миналата седмица не беше взето решение по два много важни въпроса: предоговарянето на общия бюджет на Евросъюза и за пакета от 50 млрд. евро помощи за Украйна. Тези въпроси трябва да бъдат решени скоро – на извънредната среща на върха на 1 февруари.

 

БОРИСОВ ПАК НАМЕРИ ОБЩ ЕЗИК С ОРБАН

Бившият премиер Бойко Борисов обяви в профила си във "Фейсбук", че по-рано днес е провел разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, в който го е информирал, че вчера българският парламент окончателно е премахнал допълнителната такса за пренос на газ. Борисов е уверил, че в края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник.

"С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген.

Партньорството между нашите два народа винаги е било водещ принцип в отношенията между България и Унгария. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС", написа още Бойко Борисов.

Часове по-късно унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, веднага след като официално бъде потвърдено свалянето от страна на Нардоното събрание на допълнителната такса върху доставките на пренос на газ.

"Бях информиран от българския си колега, че вчера българският парламент се отказа от този закон", заяви Сиярто във видеоклип на страницата си във "Фейсбук".

Той заяви, че след като законът бъде публикуван [в Държавен вестник], Унгария ще се откаже от възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре процедурата за нарушение, която Будапеща е започнала.

Ключови думи:

Виктор Орбан

Още по темата