Quantcast

Медия без
политическа реклама

Империята на Тръмп се срива неудържимо

Отиващият си президент на САЩ губи близкото си обкръжение и бизнеса си, банките го бойкотират, задават се съдебни процеси

15 Яну. 2021
Човекът, който си въобрази, че всичко му е позволено, сега вижда как всички пътища се затварят за него

Доналд Тръмп беше кралят на унищожаване на статуквото - изискваше пълно подчинение, унижаваше несъгласните и прогонваше враговете от работните им места. Но сега, след като стана първият лидер на САЩ, импийчнат за втори път, негов ред е да бъде избягван от онези, които по-рано му угодничеха, пише БГНЕС въз основа на публикации в американски и британски медии.

Банките и бизнеса, приятелите и съюзниците, социалните мрежи и бившите подлизурковци - всички се отдалечават. Дори любимата му дъщеря Иванка го вбеси, като потвърди присъствието си на иногурацията на Джо Байдън следващата седмица, след като Тръмп се отказа.

Камарата на представителите одобри с 232 срещу 197 импийчмънта на Тръмп, гласувайки в самата зала, където размириците принудиха депутатите да избягат миналата седмица. Лиз Чейни, един от 10-те републиканци, присъединили се към демократите, за да го импийчнат за "подстрекателство към въстание", каза, че той "е призовал тълпата и е запалил искрата на тази атака". Вчера хиляди войници бяха разгърнати във Вашингтон окръг преди полагането на клетва на Байдън следващата сряда на фона на страховете от по-нататъшно насилие.

Докато империята на Тръмп се разпада и е изправен пред перспективата за многобройни съдебни дела, хвърляме поглед към неговата рушаща се власт.

Семейство

Хаотичното и изпълнено с кризи президентство Доналд Тръмп взе много жертви, но и даде такива, дори и сред собственото му семейство. Най-големите му деца, Дон-младши, Ерик, Иванка и напоследък Тифани, се превърнаха в социални изгнаници сред някогашните си елитни кръгове. Сега всички те планират да напуснат Манхатън и да заминат за Флорида. Тази седмица беше разкрито, че Дон-младши, 43-годишен, и приятелката му Кимбърли Гилфой ще последват по-малката му сестра Иванка, която се премества в слънчевия щат.

„Няма начин да останат в Ню Йорк. Те ще бъдат анатемосвани по улиците “, каза източник, близък до семейството, пред американски вестник.

Районът, който оглежда Дон за евентуален дом, е на час и половина от остров Индиан Крийк, където Джаред Къшнър (40) и Иванка Тръмп (39) току-що купиха парцел на стойност 22 милиона британски лири. 27-годишната Тифани Тръмп също иска да се премести в Маями.

Приятели

По време на президентството най-лоялни на Тръмп бяха неговият адвокат Руди Джулиани и вицепрезидентът Майк Пенс. Днес двамата мъже са отритнати. След като Пенс отказа да се подчини на шефа си и не успя да отхвърли гласовете на избирателните колегии, които удостовериха победата на Джо Байдън, Тръмп открито атакува своя вицепрезидент. В яростно телефонно обаждане точно преди съвместното заседание на Конгреса и преди щурмуването на сградата на Капитолия, Тръмп отправи окончателно искане към своя заместник. Американският лидер поиска от Пенс да извърши абсурдна незаконна маневра за отмяна на резултатите от изборите.

„Можеш или да влезеш в историята като патриот“, каза Тръмп, „или да излезеш от нея като мухльо“.

След като Пенс отказа, Тръмп влезе в Туитър, за да атакува вицепрезидента. Той бомбардира вицепрезидента със смъртни заплахи, докато в Капитолия затягаха примката.

Вчера стана ясно, че Тръмп се е обърнал срещу своя ултралоялен личен адвокат Джулиани, изразявайки разочарование от някои от правните му ходове при оспорването на изборните резултати. Оказа се, че е наредил да се спре заплатата на адвоката в размер на 20 000 долара на ден, докато президентът настоява той да одобри всички разходи, направени в неговата мултидържавна правна кампания за доказване на изборна измама. Мнозина от бившия му кабинет атакуваха своя шеф, казвайки, че той е „опасност“ за демокрацията и Америка.

Партия

Ден преди камарата да обвини Тръмп в „умишлено подбуждане към въстание“, защитната стена на президента започна да се пропуква. В продължение на четири години републиканците изграждаха непреодолима бариера около лидера на САЩ. Но сега, когато Тръмп е изправен пред най-тежкото твърдение, което някога е било повдигано срещу управляващ президент, онези, на които някога разчиташе, изглежда най-накрая са се осъзнали. Остават само пет дни от днес, петък, преди да напусне Белия дом, но вече няма много републиканци, които се страхуват от падналия си крал. Десет от собствената му партия се присъединиха към демократите в гласуването за импийчмънт, а няколко сенатори, които ще дочакат до изслушването в предстоящото съдебно дело, вече заявиха, че го смятат за виновен. Нещо повече, първите двама изключително влиятелни републиканци в Конгреса - лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл и лидерът на малцинството в парламента Кевин Маккарти – показват признаци, че са бесни и готови да накажат Тръмп за ролята му в подбуждане на насилие, довело до пет смъртни случая, включително един на полицай. Сенаторът Лиза Мурковски, която представлява Аляска, заяви, че обмисля да напусне партията, с което ще даде на демократите по-голямо мнозинство в Сената. „Ако Републиканската партия вече не е нищо повече от партията на Тръмп, аз искрено се съмнявам, че това е партията за мен“, каза тя.

Голф

Играта, която отдавна е убежище за Тръмп, сега сама бяга от него.

Президентското голф игрище в Ню Джърси трябваше да бъде домакин на 2022 PGA Championship. Това събитие беше обявено през 2014 г., но след бунтовете миналата седмица Американската асоциация на професионалните голфъри заяви, че се разграничава от него.

Последните данни на Организацията на Тръмп този месец отчитат загуба от 3,4 милиона британски лири годишно в неговите голф курорти, като общата им загуба за осем години е 55 милиона британски лири.

Мелания

Тя е най-малко видимата първа дама в историята на САЩ, а слуховете във Вашингтон предполагат, че Тръмп скоро може да вижда още по-малко съпругата си Мелания.

Букмейкърите приемат залози, че тя ще го напусне, на фона на съобщения за намерението й.

Мнозина, които се отвращават от Тръмп, си представят, че го прави и жена му. Те посочват няколко видеоклипа на „словенския сфинкс“, както я наричат някои, която сякаш отказва да държи ръката на съпруга си и отбелязват, че тя прекарва много време отделена от него и не е публично свързана с него.

Някои конспиративно твърдят, че тя има двойничка, която я заменя, когато отказва да се появи до него.

Източници обаче твърдят, че Мелания е много по-привързана към Тръмп, отколкото се смята широко. Единият каза на CNN: „Тя може да мълчи, но е част от това“ – като под „това“ се разбират последните му дейности и отричането на загубата му на изборите.

Градът

Вероятно най-известният син на Голямата ябълка, Доналд Тръмп, се е превърнал в парий в собствения си град. Вече неспособен да ходи по улиците или да пребивава в мезонета си на Пето авеню, президентът е принуден да се премести във Флорида, докато прокурорите в Ню Йорк насочват погледа си към него и бизнеса му. Той е изправен пред две изслушвания в щата Ню Йорк дали е измамил данъчни власти, банки или бизнес партньори. Две жени, които твърдят, че той ги е насилвал сексуално, го съдят.

Тръмп не е доволен, че някои демократи призовават за възобновяване на федерално разследване за финансиране на предизборната кампания, което изглеждаше приключило при лоялния му някога главен прокурор Уилям Бар. Тази седмица бе обявено, че служителите на кметството в Ню Йорк ще се оттеглят от договора за милиони долари, който имат с отчаяно нуждаещата се от пари „Тръмп Организейшън“.

"Президентът е извършил незаконен акт, той е компрометиран, вече няма да се възползва от връзката си с Ню Йорк", каза кметът Бил де Блазио.

Позовавайки се на подстрекаването от Тръмп на бунтовете в Капитолия, при които загинаха петима души, той добави: „Съвсем ясно е, че президентът на САЩ е извършил престъпно деяние. Той инициира въстание срещу Капитолия. Това е престъпно, това е предателство."

Организацията Тръмп управлява четири основни атракции в градските паркове.

Спасители

Най-големият и най-дългосрочен страх на президента ще е в бизнеса, след като една по една банките се разбягват от него.

При около 300 милиона долара кредит и с компании, нуждаещи се от пари, американският лидер има нужда от заемодатели повече от всякога. Но след подклаждането на бунта миналата седмица банкерите прекъсват връзките с президента, като един дори призова публично за оставката му.

Както „Deutsche Bank“, така и „Signature Bank“, взеха решение да прекратят бизнес отношенията си с отиващия си президент - потенциално огромен удар за бизнеса на Тръмп, тъй като те са сред последните банки, готови да предоставят пари на него и семейството му.

Скъсването на „Deutsche Bank“ с Тръмп ще разтърси лидера на САЩ и неговия вътрешен кръг. Той дължи на германския кредитор над 270 милиона долара, а основният му контакт в банката, Розмари Враблич, напусна „Deutsche“ в края на декември, което накара мнозина да спекулират, че банката се готви да прекъсне всички връзки с Тръмп.

Базираната в Ню Йорк „Signature“ потвърди, че и тя е започнала процес на закриване на двете лични сметки на Тръмп в банката за £3,7 милиарда.

„Signature“ също поиска той да подаде оставка като президент.

Тръмп обаче може да успее да намери доходоносни възможности за себе си в десни медии, евентуално участие в новинарски канал, собствено медийно начинание или сделка за издаване на книга.

С отстраняването му от социалните мрежи, включително Snapchat вчера, той също така заяви, че стартира свой собствен сайт, за да съперничи на тези, до които достъпът му е ограничен, включително Twitter.

Ключови думи:

Тръмп, срив

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?