Медия без
политическа реклама

Хути или пирати отвлякоха български кораб край Йемен

На борда на "Руен", който плава под флага на Малта, има 8 български моряци

14 Дек. 2023
Корабът "Руен"

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж днес в Арабско море край остров Сокотра в Йемен. Това съобщи bTV, която цитира британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey). Не е ясно дали корабът е бил атакуван от йеменските хути или от сомалийските пирати.

Според специализирания морски портал Мaritime, става дума за кораба "Руен" на Параходство „Български морски флот" и на него има 8 български моряци. "Руен” плава под флага на Малта и част от състава на "Параходство Български морски флот" АД и има общо 18 членен екипаж.

Параходство "Български морски флот" АД официално съобщи: 

"Моторен кораб RUEN (IMO: 9754903), построен през 2016 г., плаващ под флага на Малта и част от състава на “Параходство Български морски флот” АД, е обект на инцидент, свързан със сигурността на около 380 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен във водите на Арабско море. 
Наш приоритет е гарантирането на сигурността на 18-членния мултинационален екипаж. 
“Параходство Български морски флот” АД работи в координация с компетентните международни органи. 
Компанията ще разпространява само писмена информация за инцидента до средствата за масово осведомяване."

Предполага се, че корабът е бил атакуван на 380 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен във водите на Арабско море. Риболовен кораб, плаващ под ирански флаг в района, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари изглежда е излязъл извън курса си, уточнява „Амбри“. Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това е бил в офшорната зона на Сомалия.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров Сокотра.

Все още в плен на хутите e корабът "Galaxy Leader" заедно с екипажа, в който има и двама българи. Плавателният съд беше нападнат на 19 ноември и в момента е закотвен край бреговете на пристанище в Червено море. Хутите дори го превърнаха в туристическа атракция.

Ключови думи:

Йемен, хути, кораб

Още по темата