Quantcast
Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврозоната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврозоната

4 206
 schengenvisainfo.com
Граничните бариери между Хърватия и шенгенските държави ще бъдат премахнати след половин година

Съветът на ЕС възложи днес на Европейския парламент да изготви оценка за готовността на Хърватия да бъде приета в Шенгенското пространство без гранични проверки, предаде БТА. Това може да стане на 1 януари 2023 г. едновременно с приемането на страната в еврозоната.

Съветът е приел предварително становище, което се предвижда да бъде оценено от евродепутатите. Когато ЕП е готов, Съветът на ЕС ще може да гласува. Решението се взима с единодушието на държавите в Шенген.

В съобщението се посочва, че Хърватия вече прилага Шенгенските правила с изключение на проверките по вътрешните за ЕС граници, които още не са отпаднали. Приложението на правилата бе проверено между 2016 г. и 2020 г., като през 2019 г. Европейската комисия отчете, че страната е въвела необходимите мерки за присъединяване към Шенген. През декември миналата година Съветът на ЕС потвърди това становище.

Хърватия бе приета в ЕС през 2013 г. - шест години след България, но нашата страна изостана много от нея и се надява в най-добрия случай да успее за Еврозоната през 2024 г. Осовен това България изпълни техническите критерии за членство в Шенгерската зона още през 2011 г., но и досега не се знае кога ще бъде приета, защото няколко държави не вярват, че се придържа към върховенството на закона.

Ключови думи:

Хърватия, Шенген, еврозона

Още

Румъния се откъсва от България за влизане в Шенген
Австрия и Нидерландия все по-единни срещу България и Румъния

27.01.2023

5100
Радев сондира мнението на САЩ за петролопровод от Гърция през Странджа

17.12.2022

3137