Медия без
политическа реклама

Хиляди израелци протестират срещу Нетаняху в защита на заложниците

Палестинците, загинали край хуманитарния конвой, са стъпкани от тълпата

03 Март 2024Обновена
EPA/BGNES
Над 20 000 израелци участваха в шествие от границата с Газа до Йерусалим, за да настояват за незабавна сделка за освобождаване на заложниците

Хиляди граждани на Израел отново излязоха по улиците на няколко града в страната, за да протестират срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и за да поискат сключването на сделка за освобождаване на заложниците, държани от палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде ДПА, съобщи БТА. 

В центъра на Тел Авив демонстрантите настояха за незабавни избори. Други изразиха недоволството си от Нетаняху със скандирания: "Ти си ръководителят, ти си виновен!".

 "Обвинявам те, Биби, че унищожаваш всички ценности, в чиито дух отгледахме децата си", каза пред протестиращите жена, оцеляла при бруталното нападение на "Хамас" срещу Южен Израел от 7 октомври, която обаче е загубила брат си.

Популярността на Нетаняху рязко намаля след нападението на палестинската групировка. Критиците му го обвиняват, че е пренебрегнал защитата на границата с Газа, като е поставил политическото си оцеляване над интересите на страната.

В Йерусалим в събота пристигна протестно шествие, организирано от роднини на държаните от "Хамас" заложници. Протестиращите тръгнаха в сряда от един от атакуваните на 7 октомври кибуци до границата с Газа, като крайната им цел бе официалната резиденция на Нетаняху в Йерусалим. Целта на шествието беше да се засили натискът върху премиера да осигури незабавното освобождаване на около 100 заложници, които остават в плен. Предполага се, че 31 са загинали. 

Протести имаше и в Хайфа и Беершеба, както и пред частната вила на Нетаняху в Кесария.

Протестиращите в Йерусалим развяваха знамена и издигаха плакати със снимки на заложниците или лозунги, призоваващи за тяхното освобождаване.

Според организаторите 20 000 души са участвали в шествието или в съботния митинг.

"Сега, сега, всички сега", скандираше тълпата по време на митинга, който включваше и молитви, песни и изказвания на роднини.

"Изплаших се, защото си помислих, че хората започват да забравят или да стават безразлични" към съдбата на пленниците, каза 50-годишната протестираща Дафна Кейдар.

"Но това е различно от предишните митинги - каза тя. "Това е по-голямо."

ПАЛЕСТИНЦИТЕ, ЗАГИНАЛИ КРАЙ КОНВОЯ, СА БИЛИ СТЪПКАНИ

Израелската армия завърши предварителния анализ на смъртни случаи на цивилни миналата седмица край камиони с помощи за Газа и установи, че войници не са атакували конвоя, а повечето палестинци са загинали в блъсканица, каза днес военният говорител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Посочват се 104 жертви.

„Израелските сили за отбрана приключиха първоначалния преглед на злополучния инцидент, при който мирни жители на Газа бяха стъпкани до смърт и ранени, когато се втурнали към хуманитарния конвой“, каза говорителят контраадмирал Даниел Хагари.

Хагари каза, че събраната информация от командирите и силите на място е показала, че не са били нанасяни удари по конвоя с помощи.

„По-голямата част от палестинците са били убити или ранени в блъсканицата", каза Хагари.

„След предупредителните изстрели за разпръскване на блъсканицата и след като нашите сили са започнали да отстъпват, няколко мародери са се приближили до нашите сили, създавайки непосредствена заплаха за тях. Според първоначалния анализ войниците са реагирали (на действията) на няколко лица“, каза военният говорител.

Ключови думи:

Израел, Бенямин Нетаняху

Още по темата