Медия без
политическа реклама

Горещата вълна в Испания прати хората на плаж

26 Яну. 2024
EPA/BGNES
Днес във Валенсия бе 22 градуса

Испанската метеорологична служба каза, че необичайно високите за това време от годината температури ще продължат в много части от Испания и през уикенда, предаде Асошиейтед прес.

Горещините доведоха до усещане за почти лятно време в много крайбрежни райони и хората отиват към плажовете, за слънчеви бани, а някои и да се къпят, съобщи БТА. 

Метеорологичната служба на страната заяви, че високите температури, които засягат Южна Европа, се дължат на антициклон, който пренася гореща въздушна маса от юг. Според синоптиците липсата на облачност също е довела до повишаване на температурите.

Едва миналата седмица в Испания и други части на Европа времето бе студено и имаше дъждовни бури, които на свой ред бяха последвани от ниски температури и снеговалежи в много части на Испания.

През последните няколко дни обаче в много градове бяха достигнати най-високите температури за това време на годината от повече от 20 години насам, заяви говорителят на службата Марселино Нунес.

В източния град Челва отчетената днес температура е 29,6 градуса, каза той. Минималните и максималните температури са средно с 5-10 градуса над нормалните, съобщава агенцията.

Хубавото време накара много хора от югозападния град Кадис да се отправят към североизточна Барселона – нещо, което обикновено става през летните месеци.

Нунес заяви, че не може да обясни сегашните високи температури с климатичната криза, без да се проведат проучвания, но те следват тенденцията на все по-чести периоди на необичайно високи температури, които експертите свързват с изменението на климата.

"Това, в което сме сигурни, е, че климатичните оценки, дългосрочните климатични прогнози от последните 20 години, казват, че тези явления ще се появяват все повече и повече, и постепенно ставаме свидетели на това", каза той.

Ключови думи:

гореща вълна, Испания

Още по темата