Медия без
политическа реклама

Главчев едва не опозорил България в ООН за угода на Вучич

Сръбският президент лично ще участва в антибългарска проява в Сурдулица

29 Май 2024Обновена
 Александър Вучич в залата на ОС на ООН се бе наметнал със сръбското знаме, докато обясняваше: "Ние сме горда нация"
БГНЕС
Александър Вучич в залата на ОС на ООН се бе наметнал със сръбското знаме, докато обясняваше: "Ние сме горда нация"

Премиерът и външен министър Димитър Главчев направил опит в последния момент да промени позицията на България в ООН по въпроса за сръбския геноцид в Сребреница, но българската пратеничка в Ню Йорк не изпълнила указанията му. С резолюция на Общото събрание на ООН от 23 май бе утвърдена датата 11 юли за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави подкрепиха резолюцията, с изключение на Гърция, която се въздържа, и Сърбия, която гласува против. Страната ни бе съинициатор на документа.

В деня на гласуването миналия четвъртък, 23 май Главчев пратил рано сутринта указание до постоянното представителство на България в ООН да гласува "въздържал се" поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани". Съгласно телеграмата, която бе огласена най-напред във фейсбук страницата на сайта BIRD, стремежът на България бил "да продължи да бъде обединителен, обективен и равно отдалечен от всички държави от региона фактор".

Указанието дошло час преди насроченото гласуване в залата и постоянната представителка на България Лъчезара Стоева отговорила, че не е в състояние да го изпълни, защото в последния момент не може да промени радикално позицията на държавата по следните причини:

Първо, България е съавтор на проекторезолюцията и това е висша форма на подкрепа, която изключва след това право на обяснение на вота; Второ, България има принципна и последователна позиция за геноцида в Сребреница, извършен през 1995 г. и осъден от Международния трибунал за бивша Югославия и Международния съд на ООН.

Високопоставен дипломатически източник каза на "Сега", че при това положение посланичката Лъчезара Стоева била посъветвана да отсъства от залата по време на гласуването, което щяло да се равнява на "въздържала се", без да се отказва официално от съавторство на резолюцията.

Тя обаче не изпълнила нареждането да се укрие и дала вот в подкрепа на резолюцията.

На 22 май "Дневник" съобщи, че сръбски емисари оказват дипломатически натиск върху България да се откаже от съавторството на резолюцията за Сребреница. 

 

"България е една от държавите-инициатори на резолюцията и е напълно недопустим е опитът на Главчев да промени позицията на страната ни по документа - в разрез с позицията на останалите страни от ЕС", заяви ПП-ДБ в позиция. От коалицията припомнят информацията, че сръбският президент Александър Вучич се е опитвал в последния час преди гласуването да промени позициите на редица държави, сред които и България. "Позицията на Белград се подкрепя както от Русия, така и от държави с прокремълска външна политика като Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия и др. Нито една страна в ЕС не гласува против резолюцията", се казва още в позицията им.

Според ПП-ДБ актът на Главчев не е изненадващ. "Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца", завършва позицията.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от България, предаде БГНЕС. "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy.

Вучич определи като "емоционален момент" наметнатото на гърба му сръбско знаме по време на гласуването в Ню Йорк.

"Трябва да разберете този емоционален момент, като се започне от там, че не съм спал в продължение на 45 дни. Само с (Виктор) Орбан имах 10 или 11 разговора за резолюцията. С Кириакос (Мицотакис) само през последните три дни имах обяди, вечери, срещи", обясни сръбският държавен глава.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война.

По време на клането в Сребреница Вучич е министър на информацията в кабинета на сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич. По това време, пред парламента в Белград, Александър Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат убити по 100 босненци.“

ОТМЪЩЕНИЕ

Сръбският президент Александър Вучич ще участва в антибългарска кампания, отбелязваща паметта на т.нар. „Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

В Сурдулица се очаква да пристигне и сръбският патриарх Порфирий, който е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята. Сурдулица е малък град в югоизточна Сърбия, близо до границата с България, който е бил окупиран от българската войска през Първата световна война. 

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за Сурдулишките мъченици, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка.

Още по темата