Медия без
политическа реклама

Германски изтребители поеха охраната на небето над Словакия

Преди година Братислава даде ракетни комплекси С-300 на Украйна, а САЩ разположиха там "Пейтриът"

03 Септ. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС

Германски изтребители започнаха полети, за да помогнат за защитата на въздушното пространство на Словакия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Полетите ще продължат до 22 декември, съобщиха военновъздушните сили на Германия Луфтвафе. Два изтребителя "Юрофайтър" от 74-то тактическо въздушно крило в Горна Бавария ще бъдат в постоянна готовност да прехващат неидентифицирани или враждебни самолети в словашкото въздушно пространство в случай на извънредна ситуация, съобщават германските военни.

Допълнително са планирани тренировъчни полети над Словакия, както и кацания там. Словакия е част от източния фланг на НАТО и е съседка на Украйна, която се бори за отблъскване на руското нашествие, започнало през февруари миналата година.

САЩ са предложили на Словакия 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper в замяна на изтребителите МиГ-29, които Братислава ще изпрати на Украйна, съобщи словашкият министър на отбраната Ярослав Над във Фейсбук.

През април 2022 г. Словакия предостави на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300. Като замяна САЩ и Нидерландия разположиха в Словакия по една ракетна система "Пейтриът" и оперативен персонал, а Германия - още две.

Тъй като през март тази година Словакия предаде на Украйна и изтребителите си МиГ-29, произведени в СССР, тя вече не може сама да защитава въздушното си пространство.

Първоначално тази задача бе поета от непосредствените ѝ съседи Полша, Чешката република и Унгария, като сега помощ оказва и Германия.

Словакия категорично опроверга българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че това отнема много време и затова не трябва да се практикува.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата