Quantcast
Германия се дръпна от европейския изтребител шесто поколение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия се дръпна от европейския изтребител шесто поколение

Сметната палата слага спирачка на проекта, който ще струва 50 млрд. евро
10 791
 By Tiraden - Own work
Макети на европейския изтребител от шесто поколение и на бъдещия дрон бяха показани на самолетното изложение в Бурже, Париж, през 2019 г.

Сметната палата на Германия предупреди парламента да се въздържа от по-нататъшна подкрепа на развитието на системата за водене на въздушен бой (Future Combat Air System - FCAS), която е най-големия отбранителен проект в Европа, съобщи агенция ДПА, цитирана от БГНЕС. Общата му стойност се оценява на 50 млрд. евро.

Това може да попречи на създаването на европейския изтребител от шесто поколение (New Generation Fighter - NGF), който през 2035–2040 година да замени френските "Рафал", немските "Тайфун" и испанските  ЕФ-18 "Хорнет". Първият тестов полет по програма се очакваше през 2025 г.

Агенцията припомня, че по-рано опасения, свързани с проекта, е изразило и германското министерство на отбраната. "Дали рисковете са поносими, ще трябва да се реши в рамките на широк политически контекст", се казва в документа, с който разполага ДПА.

Делът на Германия в проекта е около 4,468 милиарда евро. Става дума за изключително сложна технология, голям пакет от споразумения и преговори, за чието придвижване обществеността невинаги успява да се информира. Досега Германия и Франция са предоставили само 32,5 млн. еввро за разработването на концепцията. В рамките на проучванията до края на 2020 г. трябваше да бъде написан подробен план, какво ще включва новата система. Ръководител на проекта е Франция.

Според източници в промишлените кръгове Германия, Франция и Испания са постигнали в средата на май „принципно съгласие“ за по-нататъшно развитие на инициативата. Въпреки това министерството на отбраната на Германия трябва да сключи още едно „споразумение за изпълнение“ на проекта с Франция и Испания.

Германските одитори са критично настроени по отношение на ограничените права за ползване на резултатите от изследванията. Берлин не успя да се пребори да получи пълни права върху тях. Достъпът до резултатите може да бъде предоставен единствено със съгласието на производителите на разработката и на всички партньори в инициативата.

Сметната палата признава политическата важност на проекта, но в същото време разкритикува факта, че окончателният вариант на споразуменията все още не е предоставен на Бундестага. Допълнителна загриженост предизвиква необходимостта Германия да построи един от прототипите, което повдига въпрос за икономическата целесъобразност.

Споразумението за разработване на прототип на боен самолет FCAS в рамките на най-големия в Европа отбранителен проект бе подписано в Париж през февруари 2020 г. от министрите на отбраната на Германия, Франция и Испания.

Системата за въздушни боеве FCAS предвижда строителство не само на отделни бойни самолети, но и на цяла система, включваща съпровождащи отряди от дронове, флагмански и патрулни самолети, наземни станции и спътници. Целият комплекс трябва да обменя информация в реално време.

 

Ключови думи:

Германия, Future Combat Air System, FCAS

Още

Шампионът Бразилия съсипа Германия за едно полувреме

22.07.2021

1615
Бурите и наводненията стигнаха и до Австрия, Чехия и Италия

18.07.2021

2881
Системата срещу бедствията в Германия не е проработила

17.07.2021

Обновена

9536