Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия омаловажи отпора на Унгария и Полша срещу пакта за миграцията

Европейските лидери не постигнаха единодушие за декларация, но приетото с квалифицирано мнозинство решение на министрите остава в сила

30 Юни 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Шолц видимо бе в лошо настроение поради отпора на Унгария и Полша

Германският канцлер Олаф Шолц омаловажи съпротивата на Унгария и Полша, които наложиха вето на декларацията на лидерите на ЕС относно миграцията. "Това е част от процеса" на вземане на решения в ЕС, заяви той.

Според Шолц неуспехът на лидерите да се споразумеят за декларация за миграцията няма пряко отражение върху сделката на ЕС за миграцията, която беше сключена от министрите на вътрешните работи на ЕС по-рано този месец чрез квалифицирано мнозинство, което преодоля съпротивата на Будапеща и Варшава. Сега ЕС трябва да се съсредоточи върху финализирането на това споразумение за миграцията, като бързо постигне и споразумение за съвместен компромис с Европейския парламент, обясни канцлерът.

"Фактът, че сега, след толкова много опити, за първи път стигнахме толкова далеч [по споразумението за миграцията], трябва да бъде причина да не спираме да се опитваме да го финализираме" преди изборите за ЕС догодина, каза Шолц. Той допълни, че неуспехът да се постигне споразумение и солидарност между държавите, когато става въпрос за справяне с миграционното предизвикателство, е голяма "грешка" в Европа през последните 10-20 години.

Лидерите от ЕС не успяха да стигнат до споразумение за равномерно разпределение на мигрантите в ЕС. Проектът за декларация не се отнасяше изрично до плановете за реформи, но изразяваше съжаление за загубата на човешки живот в Средиземно море и правеше преглед на миграционната политика на блока като цяло. Отхвърлянето на декларацията от страна на Полша и Унгария, което се считаше за най-малкия напредък, който страните членки можеше да отбележат, доведе до разочарование сред останалите лидери.

Според дипломати от ЕС сега декларацията ще бъде публикувана само от името на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В изявление за унгарско радио тази сутрин унгарският премиер Виктор Орбан говореше за "война, свързана с миграцията", която се води в заседателната зала в Брюксел.

Преговорите са "борба за свобода", каза Орбан и допълни, че ще "се бори с ръце и крака и със зъби и нокти" срещу плановете. Повечето от вътрешните министри на страните от ЕС по-рано този месец вече подкрепиха плановете, че страните, които отказват да приемат мигранти, ще трябва да плащат компенсации от 20 000 евро на върнат мигрант.

Полският президент Анджей Дуда предложи днес да се проведе национален референдум за планираната реформа, тъй като кампанията за предстоящите парламентарни избори в Полша тече с пълна сила.

ЕДИНОДУШИЕ ЗА УКРАЙНА

Като осъди руската агресия и изтъкна правото на Украйна да се защитава Европейският съвет заяви в заключенията си, че ще ще продължи да предоставя силна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа за Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. 
Европейският съвет направи преглед на усилията за създаване на трибунал за наказателно преследване на престъплението агресия срещу Украйна. Трибуналът следва да се ползва с най-широка междурегионална подкрепа и легитимност., пише в документа.
 

 

Ключови думи:

ЕС, мигранти, Унгария, Полша

Още по темата