Quantcast
Франция изправи отново Макрон срещу Льо Пен на втори тур | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Франция изправи отново Макрон срещу Льо Пен на втори тур

Президентът запази лидерската си позиция на първия тур с 27,6%, а съперничката му събра 23,41%
Обновена
6 157
Марина Льо Пен и Еманюел Макрон

Франция изпрати днес на втори тур в президентските избори Еманюел Макрон и Марина Льо Пен, с което повтори битката от 2017 г.  Действащият президент събра 27,6%, а крайнодясната кандидатка - 23,41% от гласовете според предварителни резултати. Те ще се срещнат в нова битка на 24 април.

От другите десетима кандидати най-добре се представи лидерът на лявата коалиция "Непокорената Франция" Жан-Люк Меланшон, който събра 21,95% от гласовете. Четвърти е съперникът на Льо Пен в крайнодесният сектор Ерик Земур със 7,05%, а пета е кандидатката на консервативната десница от партията "Републиканците" Валери Пекрес с 4,79%.

Първият тур на изборите тази година ще се запомни с големия брой въздържали се да гласуват - 25,14%. Само през 2002 г. процентът на въздържалите се е бил по-голям - 28,4%. Право на глас имаха над 47 млн. французи.

Нито един президентски избор за повече от 60 години по време на Петата република не е решен на първи тур. В последните 20 години - след Ширак през 2002 г, пък нито един президент не е преизбиран.

Предизборните анкети общо взето се потвърдиха. Те предвиждаха преминаване във втория тур за Макрон (26% според Elabe или 26,5% според Ipsos на 6-8 април) и Льо Пен (25% или 23%). За Меланшон се очакваше да остане трети (17,5% или 16,5%). Макрон и Меланшон се представиха по-добре от прогнозите, а Льо Пен получи онова, на което можеше да се надява. Очаква се Макрон да получи 53% срещу 47% за Льо Пен на втория тур.

Валери Пекрес и Ан Идалго (социалистическата кметица на Париж, която получи близо 2%) веднага препоръчаха на своите симпатизанти да гласуват на втория тур за Макрон, за да спрат Льо Пен. Меланшон им каза просто да не гласуват за Льо Пен. Ерик Земур отправи призив към привържениците си да подкрепят Марина Льо Пен.

Макрон получи на вчерашния вот по-добър резултат в сравнение с изборите преди 5 г., но резултатите на Льо Пен също са по-високи. Действащият президент очевидно успя да мобилизира гласоподавателите в последните часове на кампанията, след призивите към гласоподавателите да спрат крайнодесните и да спасят мястото на Франция на международната дипломатическа сцена насред войната в Украйна. Льо Пен пък трайно увеличава привържениците си с кампания, основана на поскъпването на живота и инфлацията.

 

 

Ключови думи:

Франция, избори

Още

Стефан Равакле загуби изборите, но спечели Франция

01.07.2022

112
Румен Радев: Не е целесъобразно да има избори преди 15 септември
Дори Франция се връща към на тецовете на въглища

27.06.2022

138