Медия без
политическа реклама

Европа започва да размисля за "АстраЗенека" и възрастните

В Белгия и Германия има натиск да се премахнат ограниченията пред оксфордската ваксина

01 Март 2021
ЕПА/БГНЕС
Ваксинационен център в Брюксел

Белгия може да започне да ваксинира хората на възраст над 55 г. с "АстраЗенека" в опит да рестартира силно критикуваната си ваксинационна програма, съобщи "Гардиън". Белгия е една от няколко държави в ЕС - заедно с Германия, Франция, Полша и Италия, които дават тази ваксина само на по-млади хора заради липсата на данни за нейната ефикасност при по-възрастните от клиничните изпитвания. Кадри на празни ваксинационни центрове и съобщения за недокоснати доставки по хладилниците обаче предизвикаха порой от възмущение за бавния напредък в имунизирането на населението.

Белгия е сред най-тежко засегнатите от COVID пандемията европейски държави. Положението продължава да се влошава - увеличението на хоспитализациите в последната седмица е 44%. Само 6.96% от населението е ваксинирано при 30.14% във Великобритания. Средното ниво на имунизация в 27-те членки на съюза е 7.26%.

Федералният министър на здравеопазването на Белгия Франк Ванденбрук съобщи, че правителството ще се консултира в сряда с водещите си учени и регионални лидери за стратегията и оперативните проблеми. "Искам да рестартираме ваксинационната кампания. Имахме проблеми, които трябва да бъдат решени и които са недопустими. Имаше недопустимо забавяне", коментира Ванденбрук. Според него, "ако можем да поставяме "АстраЗенека" на всички, ваксинационната кампания ще стане по-опростена и директна".

Наскоро данни от реална ваксинационна кампания - тази в Шотландия, показаха много високо ниво на ефикасност на "Пфайзер/БиоНТек" и "Оксфорд/АстраЗенека" сред по-възрастното население. При хората над 80 г. се наблюдава 81% намаление в хоспитализациите. Въпреки че изследването няма за предмет да установи разлики между двете ваксини, резултатите и при двете са сходно добри, отбелязва "Гардиън".

Здравните регулатори в Германия също смятат да увеличат натиска за преосмисляне на решението да се дава "АстраЗенека" само на хора под 65 г., за да не се стига до прахосване на ваксини. В понеделник премиерите на провинциите Бавария и Саксония представиха план, според който всеки на възраст на 18 и повече години ще се ваксинира с "АстраЗенека" в огнища на COVID-19 по границата с Чехия.

Заради трудностите да се напаснат ваксини и възрастови групи, Германия е оползотворила едва 15% от запасите си с ваксини на "АстраЗенека". Премиерът на Баден-Вюртемберг също обяви през уикенда, че подкрепя премахването на приоритетните групи за ваксината на Оксфорд. "Не можем да си позволим ваксините да залежават", коментира Винфрид Кречман.

Тези въпроси интересуват и България, тъй като правителството преговаря с Германия и Франция да ни предоставят ваксини назаем заради несполуките с нашите доставки. У нас "АстраЗенека" се поставя на всички, без значение на възрастта. Нещо повече - това е единствената широко достъпна ваксина, като "Пфайзер" и "Модерна" се пазят за изборната администрация заради липса на време до изборите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?