Медия без
политическа реклама

Евродепутати предлагат санкции срещу 6000 руснаци

Набелязаните са лица от "мафиотския държавен апарат на Кремъл"

21 Февр. 2024Обновена
Сградата в Брюксел на Европейската служба за външна дейност
Уикипедия
Сградата в Брюксел на Европейската служба за външна дейност

Евродепутати настояват за нов пакет от санкции срещу Русия въз основа на списък, който Алексей Навални е предложил на лидерите на ЕС "преди повече от две години".

В писмо до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел евродепутатите заявяват, че санкциите трябва да ударят "гръбнака на режима на Путин" и да се основават на списък с повече от 6000 лица, които Навални и неговата антикорупционна организация определят като ключови членове на мафиотския държавен апарат на Кремъл.

ЕС трябва също така да санкционира "всички, които са участвали в изтезаването на Алексей Навални в Путиновия ГУЛАГ, включително директорите на затворите, надзирателите, полицаите, прокурорите и съдиите", пишат евродепутатите.

"И накрая, смятаме, че би било уместно да наречем сградата на ЕСВД (Европейската служба за външна дейност - б.р.) в Брюксел на негово име, за да почетем неговото наследство", се казва в писмото.

Сред подписалите са водещи евродепутати от либералната група "Обнови Европа", както и евродепутати от десноцентристката Европейска народна партия, левоцентристките Социалисти и демократи, Зелените, каталунската партия "Жунтс" и дори някои членове на Европейските консерватори и реформисти и "Идентичност и демокрация" от белгийския Нов фламандски алианс, полската "Право и справедливост" и италианската "Лега". От българските евродепутати сред подписалите е Александър Йорданов от СДС.

13-ти пакет санкции

Постоянните представители в Брюксел на страните от ЕС постигнаха принципно съгласие по 13-ия пакет от санкции срещу Русия в отговор на пълномащабното й нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС.

"Този пакет е един от най-широкообхватните, одобрени от ЕС. Той ще бъде подложен на писмена процедура и ще бъде официално одобрен за 24 февруари", заяви председателството в социалните мрежи.

По-рано Европейската комисия заяви, че има за цел пакетът да бъде готов за отбелязването на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на 24 февруари.

Пакетът включва ограничения срещу близо 200 души и компании от Русия, Китай и други държави, които помагат на Москва във военните действия.

Очакваше се Унгария да блокира пакета поради присъствието на китайски компании в списъка, но по-късно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща няма да възпрепятства одобрението.

Великобритания първа въведе санкции заради Навални 

Британското правителство съобщи, че е задействало санкции срещу шестима служители на ИК-3 "Полярен вълк", в която загина Алексей Навални. Това са директорът на колонията и петимата му заместници. Те нямат право да посещават Великобритания, а ако имат активи там, ще бъдат замразени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата