Медия без
политическа реклама

ЕС обмисля да се откаже от руското ядрено гориво

Съединените щати продължават да внасят уран от „Росатом“ за 1 млрд. долара годишно

20 Апр. 2022
БГНЕС
Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" (първите четири са закрити) продължават да разчитат на руско ядрено гориво.

Няколко държави в ЕС предлагат да се забрани вносът на руско ядрено гориво, съобщи БТА, като се позова на Ройтерс. Досега ЕС е наложил забрана на руските въглища, която ще влезе в сила от август. Обсъжда се и шести пакет санкции,  който ще бъде приет идния месец и може да включва отказ от руски петрол. За природния газ се водят спорове, защото Германия, Австрия и други държави са твърде зависими от вноса му от Русия.

Досега обаче не бе повдиган въпросът за отказ от руско ядрено гориво. Атомните електроцентрали в Източна Европа, включително и в България, разчитат на компанията "Росатом" както за внос на ядрено гориво, така и за връщане на отработеното гориво за безопасно съхранение в Русия.

Съединените щати, които вече се отказаха от всички руски изкопаеми горива, все още се въздържат от забрана на руското ядрено гориво. Сенаторът републиканец от щата Уайоминг Джон Барасо прикани администрацията на президента Джо Байдън да направи и тази крачка. В мнение, публикувано преди седмица от вестник "Уолстрийт джърнал", той обърна внимание, че "90% от урана, който захранва електроцентралите в САЩ, е вносен, като Русия е третият по големина доставчик." Миналата година вносът на руски уран е струвал на САЩ почти 1 млрд. долара и тези пари биха могли да служат за финансиране на военната машина на президента Владимир Путин, посочва сенаторът.

ДРУГО ГОРИВО В "КОЗЛОДУЙ"

АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха през април 2021 г. договор за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа в Козлодуй. Според съобщението на Министерския съвет договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките. 

До 2025 г. „Росатом“ ще продължи да доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" съгласно договора, подписан в края на 2019 г. До момента реакторите ни разчитат само на доставките на руско гориво.  

Американската „Уестингхаус“ от 2018 г. доставя ядрено гориво, което всъщност се прави в Швеция, за няколко типа реактори в Украйна. САЩ очаквано искат да разширят географията на доставките си в Европа и отдавна преговарят с България.

Ключови думи:

ЕС, Русия, САЩ, ядрено гориво

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?