Медия без
политическа реклама

ЕС наложи енергийни санкции и срещу Сърбия

По настояване на Хърватия сръбските рафинерии няма да получават петрол по Адриатическия тръбопровод

06 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС
Хърватите използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич

С новия, осми пакет от санкции срещу Русия, ЕС въведе и първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, след като днес Евросъюзът започна техническия процес по финализиране на наказателната процедура срещу Русия.

Пакетът санкции е силно подкрепян от Хърватия. Нейното пристанище Омишал (на остров Крък, в Адриатическо море) има терминал за танкери за нефт и нефтопродукти. Оттам петролът се тръгва по т.нар. Адриатически тръбопровод до Сърбия за рафиниране в рафинерията Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от която са собственост на компания от руската група „Газпром“. На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS, след като тя беше извадена от пакета санкции на ЕС.

Сега обаче нефт няма да тече от Хърватия към Сърбия, независимо че Еврокомисията първоначално предвиждаше изключение за сръбските рафинерии. Затова Сърбия ще трябва да се ориентира към други начини за доставка на петрол, които ще са по-скъпи за страната.

"ЕС за пореден път доказа, че е клуб на държави, разположили дивизии при Сталинград, а единствената последователност в политиките му е отмъщението срещу свободните народи. По инициатива на комплексирана Хърватия, на Сърбия е забранено да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод, а на България - не", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

"Обяснението, че българите имат руска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с факта, че сърбите в Панчево също имат руска рафинерия. За усташите (б.р. - хърватските нацисти в миналото) и техните съюзници няма значение дали нещо има смисъл, важното е да вреди на Сърбия. С инициативата на усташите, която ЕС одобри, Сърбия е принудена да купува по-скъп петрол от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да използва", посочва още Вулин.

Според него в близко бъдеще Сърбия ще трябва да помисли за изграждане на нефтопровод в партньорство с други държави, защото "където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го направят".

"ЕС е съюз, в който съдбата ни се решава от една все по-неуспешна и все по-навреждаща Хърватия, място на нашето бъдещо унижение и страдание, затова е по-добре да бъдем и военно, и политически неутрални, отколкото да членуваме в клуб, в който хърватските комплекси и отмъщение ще бъдат закон и правило. ЕС не наложи осмия пакет от санкции срещу Русия, а първия пакет от санкции срещу Сърбия, подло и подмолно, както могат да правят само усташите", подчерта вътрешният министър.

Остро изказване срещу Хърватия направи и сръбският премиер Ана Бърнабич. Според нея енергийните санкции срещу Сърбия "изричното искане и ултиматум" на Хърватия, ще причини стотици милиони евро преки щети.

"Европейският съюз позволи тези санкции във вреда на живота и стандарта на всички граждани на Сърбия, включително членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни струва стотици милиони евро", каза Бърнабич пред ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала санкциите "и се гордее с това", защото Сърбия иска да накаже виновните за престъплението край Босански Петровац през август 1995 г., когато хърватски самолети убиха цивилни, включително деца.

"Хърватското ръководство дори не скри, че го е направило. Това е открит акт на враждебност на Хърватия към Сърбия - допълни Бърнабич. - Това, което мислеха, че ще направят на Русия, го направиха вчера и на нас, защото ние зависим от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и отмъщение. Те (хърватите) използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи. Те използват енергията за политически цели, каза Бърнабич и добави, че чака с нетърпение ЕС да го обясни."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?