Медия без
политическа реклама

ЕС може да спре финансирането на Унгария

Темата ще стане още по-актуална на срещата на върха тази седмица

29 Яну. 2024
ATV TV
Дмитро Кулеба (вляво) трудно ще убеди Петер Сиярто, че началникът му Виктор Орбан не е прав

ЕС ще призове своите държави членки да спрат цялото финансиране на Будапеща, ако Унгария не се откаже от обещанието си да наложи вето на предложения от блока пакет от военна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, става ясно от изтекъл документ, изготвен от служители на Европейския съвет, писа британският всекидневник "Файненшъл таймс".

Европейският съвет се готви за специална среща на върха на 1 февруари, на която лидерите на ЕС ще обсъдят четиригодишния пакет за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. По време на последната среща на върха през декември ЕС не успя да постигне консенсус по дългосрочния бюджет на блока, който включва средства за Украйна, поради противопоставянето на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Днес започна среща на Съвета на ЕС по общи въпроси, който ще подготви темите за срещата на високо равнище.

Изтеклият документ, изготвен от служители в Европейския съвет, критикува "неконструктивното поведение на унгарския премиер", като същевременно създава рамка за страните да намалят окончателно финансирането от ЕС с намерението да "изплашат пазарите, да предизвикат масово пускане на валутата на страната във форинти и рязко увеличаване на цената на заемите“.

Отбелязва се също, че Брюксел ще се стреми да повлияе на доверието на инвеститорите в способността на страната да създава работни места и да стимулира растежа.

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че Будапеща не е запозната с документа, но че страната му "не се поддава на натиск", предаде БГНЕС. Бока допълни, че "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС, и отхвърля това, което правят други страни".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета с гласовете на 26 членове, което предполага, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария. Тя добави, че "силно предпочита" помощта да мине с одобрението на всички 27 държави членки.

Не е ясно как ще се осъществи подобен ход за заобикаляне на единодушната подкрепа.

ЕС обмисля да използва и кризисния вариант за отнемане на правото на глас на Унгария, ако тя отново наложи вето на пакета от 50 млрд. евро помощ за Украйна на предстоящата среща на върха.

По-рано Унгария сигнализира, че евентуално би вдигнала ветото, при условие че помощта се преразглежда на годишна база. Някои страни от ЕС изразиха скептицизъм по отношение на предложението, настоявайки, че Унгария ще блокира финансирането всяка година, като същевременно ще търси допълнителни отстъпки.

Унгария преговаря с Украйна

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто се среща днес с украинския си колега Дмитро Кулеба в Ужгород, Западна Украйна. В стремежа си да оправи връзките и да "намери решения" на различията украинският президент Володимир Зеленски предложи директна среща с Орбан, а разговорите днес между Сиярто и Кулеба в град Ужгород имат за цел да поставят основите. Сиярто не е посещавал Украйна, откакто Русия започна офанзивата си срещу Киев, но няколко пъти е бил в Москва.

На срещата е предвидено да присъства и началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

Повече от 100 000 етнически унгарци живеят в Украйна, почти всички в областта Закарпатие, която преди Първата световна война е принадлежала на Унгария. За да успокои отношенията, през декември украинският парламент прие закон за възстановяване на някои езикови права на националните малцинства. Но Будапеща настоява, че статутът на унгарския език трябва да бъде възстановен до положението преди Украйна да приеме спорен закон за езиковото образование през 2017 г.

Ключови думи:

Унгария

Още по темата