Медия без
политическа реклама

ЕС инвестира милиарди в Сърбия, но властите крият ползите

Обществото смята, че най-много помагат Русия и Китай

06 Апр. 2024
Ноември 2019 г. Бойко Борисов и Александър Вучич откриват близо до Ниш магистралата Ниш-България, финансирана с европейски средства
EPA/BGNES архив
Ноември 2019 г. Бойко Борисов и Александър Вучич откриват близо до Ниш магистралата Ниш-България, финансирана с европейски средства

Европейският съюз е най-големият финансов донор в Сърбия - през последните десет години ЕС е инвестирал повече от 4 милиарда евро безвъзмездни средства в над 1500 проекта в страната.

Блокът същевременно предлага повече от 7 милиарда евро под формата на заеми при облекчени условия, според проучване на белградския изследователски център "Демостат", предаде БГНЕС.

През последните 15 години ЕС е подкрепил изграждането и реконструкцията на повече от 1500 километра магистрали и железопътни линии в Сърбия чрез безвъзмездни средства от ЕС и заеми от Европейската инвестиционна банка. От 2014 г. предоставя подкрепа за селското стопанство и развитието на селските райони в размер на повече от 230 милиона евро и повече от 400 милиона евро, инвестирани в опазване на околната среда.

Един от ключовите инфраструктурни проекти е модернизацията и реконструкцията на железопътния коридор Белград-Ниш-Прешево, който се финансира с безвъзмездни средства от ЕС, както и с изгодни заеми от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Що се отнася до енергийния сектор, ЕС е инвестирал повече от един милиард евро от 2000 г. насам. Само през 2022 г. подкрепата на ЕС за енергийния сектор се оценява на 100 милиона евро, а основните цели са диверсификация на енергийните източници, сигурност на доставките, енергийна ефективност и декарбонизация на икономиката.

Проучванията на общественото мнение от години показват, че гражданите все още вярват, че помощта на други външни фактори като Китай и Русия е много по-голяма, отколкото е в действителност, докато средствата от Европейския съюз се подценяват.

Според проучване на "Демостат" от 2022, всеки трети респондент смята, че ЕС е дал най-много безвъзмездни средства на Сърбия. Въпреки това, една четвърт от анкетираните все още смятат, че Русия е помогнала най-много, а една пета, че Китай е значителен донор на безвъзмездна помощ.

Години наред сегашното правителство играе двойна игра по отношение на европейската интеграция, като декларативно нарича ЕС основна външнополитическа цел, а в същото време отправя антиевропейски послания към гражданите и възхвалява сътрудничеството с Русия и Китай, отбелязва изследователският център.

Правителството на практика крие от гражданите конкретните ефекти от европейската помощ и сътрудничеството с ЕС - от икономическия сектор до подкрепата за подобряване на публичната администрация, образованието, енергетиката и други.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, Европейския съюз

Още по темата